≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Političari u Italiji pokušali da zaštite ugled zemlje na početku pandemije: U porukama zbijali šale o koroni

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poruke su deo procesa u kojem su tužioci stavili pod istragu bivšeg premijera Đuzepea Kontea, bivšeg ministra zdravlja Roberta Speranca i 17 drugih zvaničnika zbog sumnje za pogoršavanje epidemije i ubistvo iz nehata u vezi sa odgovorom vlade na početku pandemije

  • 0
koronavirus, korona virus, Italija, Bergamo Foto: Tanjug/AP

Poruke koje su italijanski političari i zdravstveni zvaničnici razmenili u grupi WhatsApp na početku pandemije korona virusa otkrivaju kako su lideri pokušali da zaštite ugled zemlje kada je postala prva koja je pogođena pandemijom u Evropi. Poruke otkrivaju i da su zbijali šale o ulozi Italije na širenje virusa.

Poruke su deo procesa u kojem su tužioci stavili pod istragu bivšeg premijera Đuzepea Kontea, bivšeg ministra zdravlja Roberta Speranca i 17 drugih zvaničnika zbog sumnje za pogoršavanje epidemije i ubistvo iz nehata u vezi sa odgovorom vlade na početku pandemije.

Italija je prva evropska zemlja koja je bila na udaru pandemije virusa, kada je prvi lokalno preneti slučaj potvrđen u Kodonju, južnoj Lombardiji, 21. februara 2020. godine.

Nekoliko drugih evropskih zemalja je ubrzo prijavilo svoje prve slučajeve korona virusa, svi navodno povezani sa izbijanjem epidemije u Italiji.

Međutim, u poruci u WhatsApp grupi napisanoj 5. marta 2020. i koje je video Guardian, Speranca je rekao kolegama da "moraju da iskoriste" izveštaj u kojem se tvrdi da je prvi slučaj korona virusa u Evropi detektovan u Nemačkoj kako bi zaštitili imidž Italije.

Sledećeg dana, Đuzepe Ruko, koji je u to vreme bio generalni sekretar u Ministarstvu zdravlja i nalazi se pod istragom, čini se da je ismevao slučajeve otkrivene u Evropi među putnicima koji su se vraćali iz Italije.

"Danas smo dali dva slučaja kovida Austriji, jedan Francuskoj i jedan Španiji, i možda jedan Nemačkoj", napisao je on.

Istraga, koju su pokrenuli tužioci u Bergamu, provinciji u Lombardiji najteže pogođenoj tokom prvog talasa korona virusa, zajedno sa rođacima žrtava, u centar stavlja navodno neuspešan pokušaj vlasti da preduzme adekvatne mere sprečavanja širenja virusa stavljanjem u karantin gradove Alcano Lombardo i Nembro. Tamo je došlo do izbijanja epidemije dva dana nakon što je prijavljen slučaj u Kodonju.

Za razliku od Kodonja, koji je odmah stavljen u karantin zajedno sa devet drugih gradova u Lombardiji i jednim u Venetu, bolnica u Alcano Lombardu je ponovo otvorena nekoliko sati kasnije, dok je provincija Bergamo stavljena u lokdaun tek kada je ceo region Lombardije zaključan dve nedelje kasnije.

Bergamo je registrovao više od 6.000 smrtnih slučajeva tokom prvog talasa virusa, a tužioci kažu da je 4.000 moglo biti sprečeno da je pokrajina odmah stavljena u karantin.

U međuvremenu, dok se kovid-19 brzo širio, a regionalne i nacionalne vlasti su se pitale da li da stavi u karantin region Lombardije, razmena poruka na WhatsApp-u između regionalnih zdravstvenih zvaničnika Aide Andreasija i Marka Salmoiragija pokazuje pokušaj lidera da prikriju istinu o ozbiljnosti situacije.

"Da li znate šta je rekao predsednik (Lombardije)?", napisao je Andreasi.

"Ne možete da kažete istinu". Rekao sam: "Pa onda kao da smo u Kini". On mi je odgovorio da smo gori od Kine - tamo barem postoji diktatura", pisalo je u porukama.

Fontana, koji je nedavno ponovo izabran kao fuverner Lombardije, takođe je obuhvaćen istragom.

Poruka koju je poslao Ruko 29. februara 2020. godine, skoro dve nedelje pre nego što je zemlja ušla u lokdaun, opisuje haotično upravljanje pandemijom.

"Puno toga se dešava, stručni komitet se sukobio sa Konteom i Sperancom, traže da se opet razmisli... To je svetski rat", napisao je on.

Drugi ključni element istrage je navodno odsustvo apdejtovanog nacionalnog plana za pandemiju. Italijanski datira iz 2006. godine.

Oni obuhvaćeni istragom sada imaju vremena da predstave svoje odbrane sudiji, koji će nakon toga odlučiti da li će ih poslati na suđenje.

Speranca, koji je bio ministar zdravlja do pada vlade Maria Dragija prošlog leta, rekao je prošle nedelje da se oseća "veoma spokojan i siguran" da je uvek delovao "disciplinovano i časno u isključivom interesu zemlje".

Konte, koji vodi Pokret Pet zvezda, stranke koja je u vreme pandemije vodila vladu u koaliciji sa Demokratskom strankom, rekao je prošle nedelje da je spreman da odmah sarađuje sa vlastima i "oseća se smireno u suočavanju sa zemljom i italijanskim građanima".

Video: Vojska navodno odvozi tela umrlih: Užasni prizori iz Bergama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA