≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Filip bio ljut na poslodavca, sam napustio Jehovine svedoke? Novi detalji pucnjave u Hamburgu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ubistva su počinjena poluautomatskim pištoljem. Policija je potvrdila da je Filip legalno posedovao pištolj od 12. decembra prošle godine i imao je dozvolu za oružje

  • 0
Nemačka Hamburg pucnjava, ubica Filip F Foto: Profimedia/AFP/Jonas Walzberg, Privatna arhiva

Nemačka policija potvrdila je na konferenciji za medije da je Filip F. (35) otvorio vatru u centru Jehovinih svedoka u Hamburgu i ubio sedmoro ljudi, među kojima je i nerođeno dete.

Među žrtvama su četvorica muškaraca i dve žene, kao i ženski fetus u 28. nedelji trudnoće. Svi ubijeni i većina povređenih su nemački državljani. Među osam povređenih nalazi se žena iz Ukrajine i druga iz Ugande, prenosi RTL.

Policija je saopštila da je žena, čija je nerođena beba ubijena, preživela masakr, ali za bebu nije bilo spasa.

Na konferenciji za novinare, hamburški ministar unutrašnjih poslova Endi Grote rekao je da je napadač nakon masakra pobegao na sprat kada je policija stigla i oduzeo sebi život.

Ubistva su počinjena poluautomatskim pištoljem. Policija je potvrdila da je Filip legalno posedovao pištolj od 12. decembra prošle godine i imao je dozvolu za oružje.

Policija je u januaru primila anonimnu dojavu o počiniocu, u kojoj je rečeno da je Filip ljut na Jehovine svedoke i poslodavca. Rečeno je da ne bi trebalo da mu budu dozvoljeno da ima oružje i da pati od mentalne bolesti.

Policija ga je proverila 7. februara, mesec dana pre nego što je počinio masakr. Rečeno je da je tada sarađivao sa policijom i pokazao dozvolu za oružje. Anonimna dojava nije bila dovoljna da se Filip stavi pod nadzor policije, a tom prilikom nisu pronađene nikakve sumnjive stvari.


Filip je bio član Jehovinih svedoka. Dok jedni izvori tvrde da je dobrovoljno napustio zajednicu pre 1,5 godine, drugi tvrde da je izbačen. Policija je rekla da je bio ljut na Jehovine svedoke i bivšeg gazdu, ali nije poznato da li je poznavao svoje žrtve.

Na konferenciji je rečeno da je policija na licu mesta pronašla devet praznih šaržera. Filip je u rancu imao još 20 punih šaržera, dok je dva nosio sa sobom.

Istražitelji pokušavaju da otkriju da li je bilo sukoba između Filipa i Jehovinih svedoka, dok tužioci kažu da postoji dokaz o svađi.

U pucnjavi je povređeno osmoro ljudi, od kojih četiri teže.

U trenutku napada u centru je bilo 36 ljudi.

Video: Jezivi snimci sa mesta masakra: Šestoro ubijenih u crkvi Jehovinih svedoka, oko 20 povređenih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA