≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proradio vulkan Merapi, visok skoro 3 hiljade metara: Izbacuje potok lave, širi se vreo dim

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vulkan Merapi je visok 2.963 metra i jedan je od najaktivnijih u Indoneziji

  • 0
Erupcija vulkana u Indoneziji Foto: Tanjug/AP

Vulkan Merapi u Indoneziji aktivirao se danas i izbacio u atmosferu stub vrelog dima od približno sedam kilometara navodi se u saopštenju državne Agencije za upravljanje katastrofama.

Vulkan koji se nalazi u indonezijskom regionu Jogjakarta eruptirao je oko 12 časova po lokalnom vremenu i izbacio potok lave dug oko 1,5 kilometar, saopštila je lokalna vlast, prenosi Rojters.

Stanovnici obližnje zajednice upozoreni su da obustave sve aktivnosti u opasnim zonama i da se kreću u radijusu od tri do sedam kilometrima od kratera, navodi se u saopštenju.

"Ovo je posmatrano samo kao jednokratan događaj, bilo je pet do šest lavina. Ako se pokrivenost nastavi povećavati i udaljenost bude veća od sedam kilometara, verovatno će se stanovnicima preporučiti evakuacija", rekli su iz nadzorne postaje Yulianto.

Poslednja velika katastrofa eurpcije Marapi vulkana je 2010. godine rezultirala s preko 350 mrtvih.

Vulkan Merapi je visok 2.963 metra i jedan je od najaktivnijih u Indoneziji, ali jedan lokalni zvaničnik je potvrdio da stanovnici nisu evakuisani.

Video: Pogledajte snimak erupcije najvećeg aktivnog vulkana na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA