Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveća pravoslavna crkva izbačena iz Kijevsko-pečerske lavre: Veruje se da tu dolaze i ruski špijuni

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Ukrajini postoje tri verske zajednice koje su konkurencija jedna drugoj

  • 5
Pechersk Kijevsko Pečerska Lavra manastir Foto: Shutterstock

Vlasti u Kijevu izbacile su najveću pravoslavnu crkvu iz glavne svetinje zemlje, Kijevsko-pečerske lavre. Kako se navodi u pismu državne administracije sajta muzeja koje je u petak objavila Ukrajinska pravoslavna crkva, ugovor o korišćenju biće raskinut 29. marta zbog kršenja.

Zabrana se odnosi na prostorije takozvanog donjeg dela pećinskog manastira "Pečarska lavra", u kome se nalaze ulazi u pećine koje su u srednjem veku uredili monasi. Istorijski manastirski kompleks je državna svojina i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. Kijevsko-pečerska lavra je jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince.

Manastir je sagrađen za vreme Kijevske Rusije na mestu gde je 1015. bio manastir u pečeri (pešteri tj. pećini). Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini i danas je Lavra jedna od sedam čuda Ukrajine.

Odluka o proterivanju oslanja se na dekret koji je u decembru prošle godine potpisao Volodimir Zelenski, a odnosi se na proveru delovanja verskih zajednica u zemlji nakon ruske invazije.

Zelenski veruje da je crkva navodno prožeta ruskim špijunima, mada nikada nije pružio dokaze koji potvrđuju njegove navode, piše Spiegel.

Pre ruske invazije bila je po uzoru na Patrijaršiju u Moskvi.

U Ukrajini postoje tri verske zajednice koje su konkurencija jedna drugoj. Sadašnja Ukrajinska pravoslavna crkva se otcepila od Moskve u maju prošle godine, ali je do tada bila potčinjena Ruskoj pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Kirilu Prvom, čvrstom pristalici Putina.

Patrijaršija RPC u Moskvi oštro je osudila proterivanje u Ukrajini.

"Ovo je vrhunac bezakonja. Bezakonja koje se godinama odvija pritiv miliona vernika u Ukrajini", rekao je portparol moskovske crkve Vladimir Legoida.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nosmoking

    11. mart 2023 | 16:29

    Nacisti!!!!!!

  • Boban

    11. mart 2023 | 16:40

    Bog vam ovo neće oprostiti!!! Prvo ste udarili na svoj narod, zatim na svoju braću a sada na Boga,vaša je vera Pravoslavna a ne neka izmišljena na zapadu, Bog vam ovo neće oprostiti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA