Vreme čitanja: oko 5 min.

Kako je video Srbina inspirisao ljude da upadnu u Kapitol: Napad planiran po ugledu na 5. oktobar?

Vreme čitanja: oko 5 min.

U svojim video snimcima uporedio je situaciju u SAD sa događajima koji su doveli do ostavke predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2000. godine

  • 1
Electoral College Protests, Kapitol Hil, vašington, Demonstracije Foto: Tanjug/AP

Srbin, čiji je snimak inspirisao jednog od vođa nereda u američkom Kapitolu, emigrirao je u SAD ubrzo nakon izbora 2020. godine. On i njegova supruga nastavljaju da podstiču na političko nasilje na svojim nalozima na društvenim mrežama, piše BBC, a mi tekst prenosimo u celosti.

Tri dana nakon izbora 2020. godine, ovaj hemičar po struci, snimio je video u kom je izneo svoje stavove o politici SAD, koju do tada nikada nije posetio.

"Pozdravlja vas Srbin", rekao je on na početku videa.

Zatim je počeo da se izvinjava što je bio previše emotivan u prošlom videu.

"Bio sam jako uplašen, ali sada kada vidim hiljade vas kako radite pravu stvar, više se ne plašim", rekao je on.

On je zatim u videu pozvao sve na napad na američke zvaničnike, dva meseca pre napada na Kapitol.

"Moraju da osećaju strah kada broje lažne listiće. Moraju da razmišljaju da li će izaći živi odavde. Da, pozivam vas na nasilje. Ali to je jedini način, koga briga", govorio on u videu.

Inspiracija za 6. januar

Srbin iz videa je hemičar Aleksandar S. Njegov snimak izdvojio se iz mora sličnih i brzo je postao viralan na internetu.

Ovaj snimak privukao je pažnju i jednom od vođa grupe "Čuvari zakletve" Stjuartu Roudsu. Upravo pomenuti snimak, bio je jedan od dokaza na suđenju Roudsu, koji je osuđen zbog zavere.

"Moramo da uradimo ono što su Srbi uradili kada im je Slobodan Milošević ukrao izbore. Odbijte da prihvatite rezultate i krenite ka Kapitolu", napisao je Strujart u jednoj grupi.

On je takođe rekao da je u kontaktu sa Aleksandrom S. i da su članovi grupe spremni da slede srpski plan.

Od revolucije do pobune

Aleksandar je u svojim video snimcima uporedio situaciju u SAD sa događajima koji su doveli do ostavke predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2000. godine.

Poređenje nije baš prikladno, kažu aktivisti koje je intervjuisao BBC, a koji su u to vreme bili aktivni u opozicionom pokretu u zemlji.

Jedan je opisao ove dve situacije kao "fundamentalno" različite.

Miloševićevo svrgavanje 2000. godine usledilo je posle razaranja jugoslovenskih ratova. Postojala je široka opozicija protiv srpskog lidera, koji je izmenio ukupan broj glasova u pokušaju da zadrži vlast. Veliki protesti protiv njegove vladavine bili su uglavnom mirni, ali sa značajnim napadima na zgrade državne televizije i Parlament.

Aleksandar se, međutim, u svom video snimku fokusirao na nasilje, govoreći pristalicama Donalda Trampa da odu u američku prestonicu, da napadnu televizijske stanice i vladine centre moći i primoraju vojsku i policiju na kapitulaciju.

On je tvrdio da su sve zemlje istočne Evrope još uvek socijalističke diktature i upozorio da će ista sudbina zadesiti i SAD ako izborni rezultat ne bude nasilno oboren.

Njegov video je imao snažan uticaj na vođu grupe "Čuvari zakletve".

Tri dana nakon što je pogledao video, Rouds je objavio post na veb stranici pod naslovom "Poziv na akciju! Marš na DC, zaustavi krađu, odbrani predsednika i porazi duboku državu".

"Svi moramo da marširamo do Vašingtona i direktno podržimo i branimo predsednika Trampa dok se bori protiv aktuelnog puča i ljdui koji pokušavaju da ukradu izbore", napisao je on.

On je u objavi takođe napisao "Patriota iz Srbije, koji voli i Ameriku, pokazuje nam put", a zatim je naveo i plan po tačkama koje su zasnovane na petooktobarskim promenama koje su se u Srbiji dogodile 2000. godine.

Rods je potom svoj plan podelio članovima organizacije "Čuvari zakletve" i drugim grupama za ćaskanje.

Tokom prošlogodišnjeg suđenja vođi grupe, američki tužilac Džefri Nestler rekao je porotnicima da je sličnost između Roudsovog posta i onoga što se zapravo dogodilo 6. januara 2021. "zapanjujuća".

Preseljenje u SAD

U međuvremenu, on i njegova supruga počeli su da se sele za Ameriku.

Par se preselio u SAD ubrzo nakon što je video postavljen. Prvo su otišli u Teksas početkom 2021. godine, sudeći po njihovim zaposlenjima i nalozima na društvenim rmežama.

Aleksandar je prethodno radio u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj, a hemiju je doktorirao na Univerzitetu u Beogradu.

Njegov poslednji posao u akademskom svetu bio je na Institutu Jožef Štefan u Ljubljani gde je radio kao asistent na doktorskim studijama. Njegov ugovor istekao je u martu 2020, baš kada je počela pandemija korona virusa.

Njegova žena je takođe doktorirala na Univerzitetu u Beogradu, a kasnije je radila na Univerzitetu u Lilu u Francuskoj kao postdoktorant.

U Teksasu je radila u Centru za rak "MD Anderson" do juna 2022. godine. Ona je navodno suspendovana kada je odbila da se vakciniše protiv korona virusa.

Priča o političkom nasilju

Aleksandar je kasnije rekao da je u vreme napada na Kapitol bio daleko od Vašingtona.

I on i njegova supruga su u više navrata odbili da razgovaraju na ovu temu.

I dok odbijaju da govore za medije, oboje su vrlo aktivni na društvenim mrežama.

"Potencijal za nasilje je ono što je izgradilo i održalo civilizaciju", napisao je on u jednom od Tvitova.

Njegova supruga objavila je nekoliko mimova u kojima poziva na nasilje.

Ona je naime objavila video na kom se nalazi nekoliko poređanih leševa, ispod čega je napisala "Ovako treba da izgleda naša granica".

Aleksandrova žena je takođe pozvala i na ubistvo Entonija Faučija i drugih američkih zvaničnika tokom pandemije korona virusa.

Šta danas radi Aleksandar?

U jednom intervjuu koji je dao prošle godine, Aleksandar je rekao da je kratko bio u kontaktu sa Roudsom. On je tom prilikom rekao da nasilne ljude može da iinspiriše bilo šta, pa čak i neka knjiga ili rep pesma.

Rekao je da se njih dvojica nikada nisu sreli, kao i da ga policija nije ispitivala u vezi sa ovim slučajem.

Američke vlasti odbile su da komentarišu vizni status para.

Iako je nesjasno koju vizu imaju, Aleksandar je endavno na Tviteru napisao da očekuje da uskoro dobije radnu dozvolu u SAD.

Oboje se danas bave fotografisanjem i snimanjem videa.

Oni su pokrenuli Jutjub kanal gde objavljuju videe na kojima proučavaju Bibliju.

Ubrzo nakon što je tekst o njima objavljen, oni su izbrisali videe sa kanala.

Video: Objavljen snimak: Trampove pristalice priklještile policajca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukodlak

    12. mart 2023 | 12:41

    Kamo sreće da je ovakvih -VIŠE Vratiti im milo za drago???!!!Njihova demokratija je velika -UTOPIJA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA