Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruske žene i majke poručile Putinu: Prestani da šalješ muškarce na "klanje"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žene su rekle da su njihovi najmiliji bili "prisiljeni da se pridruže jurišnim grupama" početkom marta uprkos samo četiri dana obuke od njihove mobilizacije u septembru

  • 8
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Grupa ruskih supruga i majki pozvala je predsednika Vladimira Putina da prestane da šalje njihove muževe i sinove "na klanje" u rat u Ukrajinu, bez odgovarajuće obuke ili zaliha.

U videu koji je objavio nezavisni ruski Telegram kanal SOTA, žene su rekle da su njihovi najmiliji bili "prisiljeni da se pridruže jurišnim grupama" početkom marta uprkos samo četiri dana obuke od njihove mobilizacije u septembru.

Na snimku se vidi kako žene drže natpis na ruskom jeziku, na kojem piše: "580.- odvojeni haubički artiljerijski bataljon", od 11. marta 2023, prenosi CNN.

"Moj muž se nalazi na liniji kontakta sa neprijateljem", kaže jedna žena na snimku.

"Naši mobilizovani (muškarci) šalju se poput jaganjaca na klanje u napad na utvrđena područja - po petoro protiv 100 do zuba naoružanih neprijatelja".

"Spremni su da služe domovini, ali prema specijalizaciji za koju su se školovali, a ne kao jurišnici. Molimo vas da povučete naše momke s prve crte i date artiljercima artiljeriju i municiju", poručila je Ruskinja.

Telegraf nije mogao nezavisno da potvrdi tvrdnje grupe žena na snimku.


Putinova odluka da pošalje stotine hiljada ruskih muškaraca u borbu na ukrajinskim ratištima izazvala je negodovanje stanovništva i naterala mnoge Ruse, posebno mlade muškarce, da pobegnu iz zemlje.

"Pobegli smo iz Rusije jer želimo da živimo. Plašimo se da bi mogli da nas pošalju u Ukrajinu", rekao je ranije za CNN jedan muškarac, koji je hteo da ostane anoniman kako bi zaštitio voljene koji su ostali.

Porodice regrutovanih ruskih muškaraca kritikovale su mobilizaciju i naveli brojne probleme, kao što su manjak discipline i nedostatak vođstva srednjih oficira, nepostojeću obuku kao i logističke poteškoće poput nedostatka uniformi, loše hrane i nedostatka medicinskog pribora.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    13. mart 2023 | 08:14

    PRENOSI CNN !!!!!!!!!!!!! EPP PENTAGONA!!!!!

  • Joksa

    13. mart 2023 | 10:58

    Moskva se brani u Bahmutu.

  • FANTOM(68)

    13. mart 2023 | 10:46

    A pitaju li te majke jesu li ubijeni Rusi (14000) u Ukrajini imali majke i kome li su se one mogle obratiti kako bi spasili svoju decu od fašista pod okriljem NATO bandita. Kako li je lako preći preko tuđih života, ali kada zakukuriče petao na njihovom krovu onda kuku lele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA