Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanac 45 godina čekao smrtnu kaznu: Sad suđenje kreće ispočetka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hakamada osuđenik na smrt sa najdužim stažom na svetu

  • 0
Iwao Hakamada Japan suđenje Foto: Tanjug/AP

Sud u Japanu odobrio je ponovno suđenje bivšem bokseru Ivao Hakamadi koji je pre šest decenija osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva četvoročlane porodice.

Hakamada koji danas ima 87 godina, osuđen je za ubistva 1968. godine i proveo je čekajući smrtnu kaznu 45 godina pre nego što su se pojavili novi dokazi koji su doveli do njegovog oslobađanja 2014. godine. U vreme kada je napustio zatvor, bio je osuđenik koji je najduže čekao smrtnu kaznu na svetu.

Bivši bokser je najpre priznao ubistva, ali je kasnije povukao priznanje i tvrdio da je nedužan tokom dvogodišnjeg suđenja, prenosi Guardian.

Vrhovni sud u Tokiju danas je doneo odluku da se Hakamadi ponovo sudi, a aktivisti su ocenili da je učinjen "korak ka pravdi".

"Sada kad je Viši sud u Tokiju priznao Hakamadi pravo na fer suđenje koje mu je uskraćivano više od 50 godina, imperativ je da tužilaštvo to dozvoli", kažu aktivisti za zaštitu ljudska prava.

Njegova sestra Hideko izrazila je danas olakšanje posle višedecenijske borbe za bratovljevu slobodu.

"Čekala sam 57 godina ovaj dan, sad je konačno stigao", kaže ova 90-godišnja žena koja se decenijama borila da dokaže bratovljevu nevinost.

"Konačno mi je pao kamen sa srca", rekla je ona.

Sudski sistem Japana i dalje ima smrtnu kaznu, a Tokio se često nalazi na meti krkitika zbog svojih "tajnih pogubljenja". Borci za ljudska prava koristili su Hakamadin slučaj da optuže japanske vlasti za "izluđivanje" zatvorenika i nehumanost.

Osuđenici na smrtnu kaznu u Japanu se obaveste tek ujutru da im sledi pogubljenje, a njihove porodice obično posle izvršenja smrtne kazne.

Hakamada je veći deo vremena u zatvoru proveo u samici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA