Vreme čitanja: oko 1 min.

Rivalstvo oko Bahmuta sve veće, Putin i Vagnerovci dostigli "tačku ključanja"?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oko Bahmuta se nedeljama vode teške borbe, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da se budućnost njegove zemlje odlučuje u istočnoj Ukrajini

  • 0
Putin, Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Napetosti između ruskog ministarstva odbrane i grupe Vagner verovatno su dostigle "tačku ključanja" u njihovom rivalstvu oko Bahmuta, saopštio je Institut za proučavanje rata.

Grad u Donjeckoj oblasti, koji je već nekoliko nedelja mesto krvavih sukoba, služi kao simbolična odskočna daska za Moskvu kako bi napredovala u svojoj invaziji.

Prema analizi Instituta za rat, ministarstvo odbrane Rusije pokušava da "namerno potroši elitne i osudi Vagnerove snage u Bahmutu u pokušaju da oslabi Prigožina i izbaci iz koloseka njegove ambicije za većim uticajem u Kremlju".

"Rusko Ministarstvo odbrane trenutno daje prioritet eliminisanju Vagnera na ratištima u Bahmutu, što verovatno usporava brzinu napredovanja u toj oblasti", navodi Institut.

Prema toj analizi, Prigožin je u Bahmutu video priliku da stekne uticaj na rusko Ministarstvo odbrane i verovatno u Kremlju u potrazi za sopstvenim komercijalnim i političkim aspiracijama.

"Putin je koristio Vagner da zaštiti svoj režim od štetnih društvenih posledica mobilizacije, koja takođe nastavlja da koči njegove ratne napore u Ukrajini", zaključuje Institut.

Oko Bahmuta se nedeljama vode teške borbe, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da se budućnost njegove zemlje odlučuje u istočnoj Ukrajini.

Zelenski je istakao da se za budućnost Ukrajine i Ukrajinaca sada bori u Bilogorivki, Marinki, Avdijevki, Bahmutu, Vugledaru i Kamjanki.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA