Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko će stići prvi do američkog drona oborenog u Crno more i šta on krije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bio je to opasan incident, a situacija bi mogla da se pogorša, smatraju analitičari

  • 8
Američki dron Foto: Tanjug/AP

Ruski lovački avion Su-27 oborio je u utorak američku izviđačku bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper koja je u međunarodnom vazdušnom prostoru kružila u blizini Krima. Dron je pao u vodu, a sada i Amerikanci i Rusi nastoje da dođu do olupine.

Američka vojska u međuvremenu je objavila snimak ruskog borbenog aviona koji obara američki dron iznad Crnog mora.

Video prikazuje kritične trenutke u sukobu u vazduhu, za koji je Pentagon rekao da je trajao 30-40 minuta.

Moskva se sada očigledno trudi da izvuče delove drona, a Amerikanci pokušavaju da to urade pre njih, ako je ikako moguće.

Počela je svojevrsna trka da se stigne do "nulte tačke" ovog ozbiljnog međunarodnog incidenta.

Načelnik američke vojske Mark Mili saopštio je juče da je dron verovatno slomljen i da će biti veoma teško izvući njegove ostatke iz Crnog mora.

Za Rusiju bi izvlačenje američkog drona predstavljalo uspeh, a za predsednika Vladimira Putina propagandnu pobedu, ocenjuje BILD.

"Ne znam da li ćemo uspeti da izvučemo dron. U svakom slučaju ćemo raditi na tome", rekao je juče šef Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

Moskva smatra i da za to poseduje neophodnu tehnologiju.

Kakve su karakteristike oborenog drona

Veliki je problem, kako se navodi, što bi Moskva mogla da dobije pristup tehničkim aspektima najsavremenijeg izviđačkog drona.

Dron MQ-9 težak je 4,7 tona i njegova cena je 33 miliona dolara. Ima raspon krila 20 metara, a opremljen je rotirajućim infracrvenim i noćnim kamerama, senzorima i satelitskim vezama.

"Oko" drona je navodno toliko precizno da sa udaljenosti od 3,2 kilometra može da uoči registarske tablice automobila.

Vojna letelica je u upotrebi od 2007. takođe može da nosi laserski navođene bombe kao što su rakete GBU-12 Pavevai II i AGM-114 Hellfire ili AIM-9 Sidevinder.

Dronom obično daljinskim putem upravljaju dva operatera vazduhoplovstva. Bespilotne letelice MK-9 postale su ključno oruđe za američku vojsku tokom "rata protiv terorizma".

U izviđačkoj misiji MQ-9 Reaper može svojim sistemima posmatranja da otkrije ruske ratne brodove na udaljenosti većoj od 100 kilometara i da te podatke u realnom vremenu preko satelitskog datalinka pošalje u komandu.

Doduše, američko ratno vazduhoplovstvo nije preciziralo o kojoj varijanti Reapera se radi. Jer ako se radilo o varijanti MQ-9B SeaGuardian, koja je opremljena radarom, ona može da prati kretanje ruskih brodova i s udaljenosti od više stotina kilometara i pritom na visini od 12 kilometara da kruži u zoni motrenja više od 40 sati.

Za to vreme ni jedan ruski ratni brod ne može neopaženo da isplovi ili uplovi ni u jednu luku na Krimu, preneo je juče Index.hr.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi (60) naglasio je juče da olupina, za koju se čini da je potonula na morsko dno, možda nikada neće biti vraćena.

Video: Snimak kako ruski borbeni avion obara američki dron iznad Crnog mora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    16. mart 2023 | 16:39

    Opet kontra ofanziva protiv rusa..vrlo dobro znate da su rusi prvi dosli do njega..samo ja ne znam zasto je to tesko napisati

  • haha

    16. mart 2023 | 16:17

    namerno ga očešali da padne čitav.. pao je rusima u ruke

  • Mrki

    16. mart 2023 | 17:22

    Majstorski oboren !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA