≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineski milijarder uhapšen u SAD: Optužen za prevaru vrednu milijardu dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Guo Vengui koristio je različita imena

  • 0
Guo Wengui kineski biznismen

Foto: Tanjug/AP

Kineski milijarder i samozvani disident Guo Vengui uhapšen je u sredu i optužen za prevaru više hiljada pratilaca investicione šeme vredne više od milijardu dolara, saopštilo je američko tužilaštvo.

Guo, žestoki kritičar kineske vlade koji živi u egzilu na Menhetnu bio je blizak saradnik Stivu Benonu, nekadašnjem savetniku bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Optužen je za prevare ili prisvajanja novca investitora koristeći različite šeme uključujući svoju medijsku kompaniju GTV Media Group.

Guo se tereti da je uz pomoć svog dugogodišnjeg finansijskog savetnika Kin Ming Džea obmanuo hiljade svojih pratilaca na internetu, kojima je obećao "veliku" zaradu na investicijama, ali je veći deo njihovog novca preusmerio da pruži luksuzan životni stil sebi i svojoj porodici.

To uključuje kupovinu jahte vredne 37 milona dolara, vile u severnom delu Nju Džersija na imanju od 40,000 kvadratnih metara, i kupovinu Ferarija od 3,5 miliona za Guovog sina. Američke vlasti navode da je ukupno proneverio više od milijardu dolara, prenosi Glas Amerike.

Guo je optužen u 11 tačaka, da je "napunio džepove ukradenim novcem", saopštio je tužilac Demijan Vilijams na Menhetnu.

Guov advokat nije bio odmah dostupan za komentar. Guo Vengui je bio poslovni saradnik Stiva Benona, koji je u avgustu 2020. godine uhapšen zbog finansijskih malverzacija dok je bio gost na Guovoj jahti Lejdi Mej.

Tramp je pomilovao Benona u poslednjim satima svog mandata. Stiv Benon nije optužen za neko krivično delo u slučaju koji se vodi protiv Gua.

Američki Sekretrijat za pravosuđe saopštio je da je zaplenio i da traži oduzimanje 634 miliona dolara, navodno stečenih prevarom, sa 21 bankovnog računa, uključujući nekoliko u sada zatvorenoj banci Silvergejt.

Takođe je zaplenjena imovina koja je kupljena sredstvima koja su, prema optužnici, stečena nezakonito, uključujući Guov lamborgini.

Guo (52) takođe je koristio druga imena među kojima su Ho Van Kvok, i Majls Kvok. Između ostalog je optužen za malverzacije sa hartijama od vrednosti i prikrivanje pranja novca, što potencijalno može da donese zatvorsku kaznu od nekoliko decenija.

Guo Vengui je istaknuti kritičar kineske Komunističke partije. Napustio je zemlju 2014. godine, za vreme anti-korupcijske čistke tokom mandata predsednika Si Đinpinga, i u Kini je optužen za krivična dela kao što su davanje mita i pranje novca. Guo poriče krivicu za ta dela.

U sudskim dokumentima podnetim u sredu opisana je mreža ponuda upućenih, kako navodi tužilaštvo, investitorima bliskim Guovim političkim ciljevima u Kini, koji su bili skloni da veruju samoproklamovanom milijarderu kada je reč o investicijama.

"Tvrdimo da je Guo serijski prevarant", saopštio je Gurbir Greval iz američke Komisije za hartije od vrednosti.

Tužilaštvo navodi da su se malverzacije odigrale u periodu od 2018. godine do ovog meseca. Jahta Lejdi Mej je deo imovine koju vlada želi da zapleni.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA