Vreme čitanja: oko 4 min.

Zaljubljenik u vozove jurio je Putinovu oklopnu lokomotivu, uživao slikajući je: Mihailo sada živi u egzilu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mihail je proveo godine prateći i slikajući specijalni tajni, luksuzni blindirani voz ruskog predsednika Vladimira Putina. Nije ni sanjao da će zbog toga strahovati za svoj život

  • 4
Vladimir Putin voz Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Za Mihaila Korotkova (31), obožavaoca vozova, jedan neobični voz na ruskim železnicama postao je nešto kao opsesija - poput uhođenja retke, stidljive zveri.

Mihail je proveo godine prateći i slikajući specijalni tajni, luksuzni blindirani voz ruskog predsednika Vladimira Putina. Bio je prvi entuzijasta koji je 2018. godine na internetu objavio sliku elegantnog crveno-sivog voza.

"Obični smrtnici ne putuju takvim vozom", napisao je Korotkov.

Pronalaženje i slikanje voza bilo je u isto vreme zastrašujuće i uzbudljivo. Za Mihaila, on je bio kao jezivi "voz duhova", sa tajnim redom vožnje, bez identifikacionih brojeva lokomotiva, dok su prozori uvek bili zatamnjeni. Barem jedan od vagona ima neobičnu kupolu na vrhu - za koju se veruje da sadrži specijalnu komunikacionu opremu.

"Bio sam toliko zanesem hobijem, pokušavao sam da snimim zaista retje fotografije. Za mene je taj izazov bio ogroman, da nisam ni razmišljao o posledicama", rekao je on, prenosi The Washington Post.

Poznato je da je ruski predsednik veoma oprezan kada je u pitanju bezbednost. Tokom pandemije korona virusa Putin je imao specijalni tunel za dezinfekciju u svojoj rezidenciji za dekontaminaciju posetioca sredstvima za čišćenje aerosola i ultraljubičastom svetlošću. Ponekad se činilo da je Putin nedeljama ostao izolovan.

Upravo za vreme pandemije Mihail i njegove kolege entuzijasti primetili su povećano korišćenje predsedničkog voza.

"Žuri kao ludak, a svi ostali vozovi koji voze po redovnom rasporedu mu prave put", napisao je na svom blogu 2021.

Dok Rusija ratuje sa Ukrajinom, čini se da Putin još više koristi voz.

Dossier Center sa sedištem u Londonu, povezan sa kritičarem Kremlja Mihailom Hodorkovskim, citirao je neimenovani izvor blizak predsedničkoj administraciji koji kaže da Putin sve češće koristi voz od 2021. godine, jer se ne može pratiti kao avioni.

Ruski medij Proekt izvestio je prošlog meseca da su tajne stanice i priključne linije izgrađene na lokacijama koje Putin često posećuje, uključujući Novo Ogarjovo izvan Moskve 2015, Soči 2017, i Valdaj 2019. godine.

Ruska metro i železnička stanica su među najlepšim na svetu, ali Korotkov je uvek bio fiksiran na vozove, ljubav koja datira još iz detinjstva kada su mu roditelji kupili igračku železničku prugu. Odrastao u Dedovsku, malom gradu zapadno od Moskve, započeo je svoj blog "Život železnice" sa sloganom "na železnici s ljubavlju" na drugoj godini univerziteta, kada nije imao ni kompjuter.

Drugari zaljubljenici u vozove kao i on, javljali su mu kada bi voz krenuo iz Moskve, kako bi mogao da izjuri do pruge sa fotoaparatom. Kaže da je fotografisao puno slika Putinovog voza, ali je objavio samo nekoliko onlajn.

"Trudio sam se da ne privlačim pažnju činjenicom da sam puno zainteresovan za to", rekao je, dodajući da je to bio vrhunac njegovog hobija.

Međutim, njegovu strast nisu cenile specijalne službe zadužene da štite Putina i njegove tajne.

U maju 2021. na Jutjub stranici Korotkova pojavile su se čudne poruke: transkripti privatnih telefonskih razgovora između njega i njegovog najbližeg prijatelja i kolege kontrolora vozova, Vladimira, od reči do reči o pešačkom putovanju koje su oni planirali, o Vladimirovoj ćerki i drugim razgovorima.

Kaže da je jedino objašnjenje bilo da ga posmatra Federalna služba bezbednosti (FSB).

Poruku je shvatio kao upozorenje da prestane sa tim što je radio.

"Rekao sam roditeljima da mi je život u opasnosti", rekao je on.

Za Korotkova, 2022. je bila teška godina. Na dan ruske invazije na Ukrajinu, probudio se u svom stanu uz zvuk razbijanja stakla i miris dima. U stanu ispod njega izbio je požar, skoro istog časa kada je Rusija napala.

Invazija ga je šokirala i ne podržava je. Plašio se da bi njegove objave mogle da ga osude zbog sumnje na sabotažu ili terorizam. U martu je ugasio blog zbog svoje lične bezbvednosti.

Putinova vojna mobilizacija u septembru naterala ga je da pobegne iz zemlje. Kolima je otišao u susedni Kazahstan. U vreme kada su stigla dva poziva za odsluženje vojnog roka na dve adrese na kojima je živeo, on je već bio preko granice u Kazahstanu. Odatle je otišao u Indiju na nekoliko meseci.

"Ceo moj život je bio u mom rancu - laptop, pasoš, dokumenti, moj mobilni telefon", rekao je.

Sada živi blizu plaže na Šri Lanci, drži onlajn obuku za IT i kaže da mu nedostaje porodica.

Kada je započeo svoj blog 2011, Korotkov nije ni sanjao da će to prerasti u tako veliku strast ili dovesti do problema sa vlastima. Ovih dana prati avione umesto vozova i objavljuje živopisne video snimke svog života u inostranstvu.

Objektiv njegove kamere sada traži životinje, vozove, autobuse, avione, ljude u pokretu i male ljudske trenutke.

"Dok sukob između Rusije i Ukrajine još traje, moj život je u vazduh. Nažalost, to bi moglo da potraje veoma dugo", rekao je on.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA