≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tajni dokument otkriva: Rusija ima specijalan plan za destabilizaciju Moldavije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dokument je postavio 10-godišnju strategiju za dovođenje Moldavije, bivše sovjetske republike stisnute između Ukrajine i Rumunije, u sferu uticaja Rusije

  • 0
Pridnjestrovlje Transnistria Moldavija Foto: Tanjug/AP

Tajni plan koji je izradila ruska Služba bezbednosti (FSB) izlaže detaljne opcije za destabilizaciju Moldavije - uključujući podršku proruskim grupama, korišćenje pravoslavne crkve i pretnje prekidom isporuke prirodnog gasa.

Čini se da je dokument sastavljen da bi se osujetilo naginjanje Moldavije prema Zapadu, što uključuje bliže odnose sa NATO-om i zahtev za pridruživanje Evropskoj uniji. Više puta se pominje važnost sprečavanja Moldavije da uđe u NATO.

Dokument je prvo dobio i otkrio ga je konzorcijum medija, uključujući VSquare i Frontstory, RISE Moldova, Expressen u Švedskoj, the Dossier Centre for Investigative Journalism i drugi mediji.

CNN je video ceo dokument, a čini se da ga je 2021. godine napisala Direkcija za prekograničnu saradnju FSB. Naslov dokumenta je "Strateški ciljevi Ruske Federacije u Republici Moldaviji".

Dokument je postavio 10-godišnju strategiju za dovođenje Moldavije, bivše sovjetske republike stisnute između Ukrajine i Rumunije, u sferu uticaja Rusije.

Plan uključuje stavljanje Moldavije u zavisnost od uvoza ruskog gasa i raspirivanje društvenih sukoba, kao i pokušaj blokiranja napora Moldavije da stekne uticaj u proruskom otcepljenom regionu Pridnjestrovlja, gde je stacionirano oko 1.500 ruskih vojnika.

Dokument na pet stranica je podeljen u više naslova sa kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim ciljevima. Među neposrednim ciljevima su "podrška moldavskim političkim snagama koje se zalažu za konstruktivne odnose sa Ruskom Federacijom" i "neutralizacija inicijativa Republike Moldavije u cilju eliminisanja ruskog vojnog prisustva u Pridnjestrovlju".

Srednjoročni ciljevi uključuju "protivljenje ekspanzionističkoj politici Rumunije u Republici Moldaviji" i "protivljenje saradnji između Republike Moldavije i NATO-a".

Dokument FSB postavlja i dugoročne ciljeve uključujući "stvaranje stabilnih proruskih grupa uticaja u političkim i ekonomskim elitama Moldavije" i "formiranje negativnog stava prema NATO-u".

Upitan o ovom dokumentu u četvrtak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "ne znaju ništa o postojanju takvog plana".

"Ne znamo ništa o postojanju takvog plana. Ne isključujem da je ovo još jedan lažnjak. Rusija je uvek bila i ostaje otvorena za izgradnju dobrosusedskih, obostrano korisnih odnosa, uključujući i Moldaviju", rekao je on.

Peskov je dodao da im je žao što sadašnje rukovodstvo Moldavije doživljava potpuno neopravdane i neosnovane predrasude prema Moskvi.

Rusija je optužila Ukrajinu da planira invaziju i preuzimanje Pridnjestrovlja, koje se graniči sa jugozapadnom Ukrajinom. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je prošlog meseca da se Ukrajinci skupljaju u nekoliko pograničnih sela.

Moldavija i Ukrajina odbacile su tu tvrdnju.

Prošlog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin ukinuo je dekret iz 2012. koji podržava suverenitet Moldavije, rekavši da je taj potez "osiguranje nacionalnih interesa Rusije u vezi sa dubokim promenama koje se dešavaju u međunarodnim odnosima".

Proteklih nedelja, moldavske vlasti su uhapsile nekoliko navodnih proruskih aktivista, kao i navodnog operativca privatne vojne kompanije Vagner koji je pokušao da uđe u zemlju. Takođe je bilo nekoliko protesta koje je organizovala proruska stranka u glavnom gradu Kišinjevu.

Ukrajina i SAD upozorile su na napore Rusije da destabilizuje moldavsku vladu. Prošlog petka, Bela kuća je saopštila da "ruski akteri, neki sa trenutnim vezama sa ruskim obaveštajnim službama, nastoje da organizuju i koriste proteste u Moldaviji kao osnovu za podsticanje nameštene pobune protiv moldavske vlade".

Zvaničnici zapadnih obaveštajnih službi kažu da ruska strategija sama po sebi nije iznenađujuća, ali da je možda ubrzana kako je moldavska vlada intenzivirala napore za bližu saradnju sa SAD i evropskim državama.

Aktuelna predsednica Moldavije Maja Sandu nasledila je Igora Dodona, koji je bio blizak Kremlju, krajem 2020. Prozapadna stranka PAS pobedila je na parlamentarnim izborima sledeće godine.

Proruska partija Šor organizovala je ove godine nedeljne demonstracije u glavnom gradu Kišinjevu, privlačeći nekoliko hiljada ljudi na proteste zbog visokih cena energije. Stranka je organizovala prevoz za prisutne.

Stranku predvodi Ilan Šor, biznismen povezan sa Rusijom koji je optužen za krađu milijardi dolara iz moldavskih banaka 2014. On je kasnije osuđen za prevaru, ali je negirao sve.

Ministarstvo finansija SAD je sankcionisalo Šora, njegovu suprugu i stranku u oktobru 2022, rekavši da je "Šor radio sa ruskim pojedincima na stvaranju političkog saveza za kontrolu parlamenta Moldavije, koji bi potom podržao nekoliko zakona u interesu Ruske Federacije".

Veruje se da je Šor trenutno u Izraelu.

SAD su obećale budžetsku podršku moldavskoj vladi kako bi joj pomogle da se izbori sa visokim cenama energije. Carine na gas su porasle tokom prošle godine kao rezultat sukoba u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli boravio je u četvrtak u Kišinjevu.

"Malo društava razume prikrivenu taktiku ruskih zlonamernih aktivnosti više od Moldavije i Gruzije", rekao je on, dodajući da "UK neće stajati skrštenih ruku dok Moskva očigledno podriva njihovu demokratiju, suverenitet i teritorijalni integritet".

Kleverli je najavio dalju finansijsku podršku Moldaviji da se izbori sa visokim cenama energije.

Jedan od Šorovih lidera, Marina Tauber, rekla je švedskoj podružnici CNN-a Expressen da ta stranka zahteva da vlada pokrije račune građana za struju tokom zimskih meseci. Ona je negirala da je Rusija pomagala u organizaciji ili finansiranju protesta.

Reporter Expressena Matijas Karlson, koji se nalazi u Kišinjevu, rekao je za CNN da je najnoviji protest koji je Šor organizovao u petak prošle nedelje doveo do nekoliko hapšenja.

Ruski zvaničnici su često naglašavali važnost moldavske vlade koja je naklonjena Moskvi, kao i značaj regiona Pridnjestrovlja.

Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, tadašnji komandant ruske Centralne vojne oblasti, general-major Rustam Minekaev, rekao je da je jedan od ciljeva takozvane specijalne vojne operacije uspostavljanje koridora kroz južnu Ukrajinu u Pridnjestrovlje.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA