≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hoće li Putin biti uhapšen?

Vreme čitanja: oko 2 min.

MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene i može da vrši nadležnost samo u zemljama koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen sud

  • 50
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Nakon što je izdat nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina zbog ratnih zločina, oglasili su se i Moskva i Kijev.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da taj nalog nema pravni značaj odbacivši ga kao "besmisleno parče papira".

"Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, uključujući i sa pravne tačke gledišta“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Osim naloga za hapšenje Putina, izdat je nalog i za hapšenje njegove komesarke za prava dece Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

Ona je, pored Putina, optužena za odgovornost za "ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

Kako se navodi u nalogu za hapšenje, Putin snosi individualnu odgovornost za gorepomenute zločine, kao i zbog toga što ih je "počinio direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih osoba..., kao i za to što je propustio da pravilno kontroliše civilne i vojne podređene koji su počinili dela i koji su bili pod njegovom efektivnom vlašću i kontrolom, u skladu s odgovornošću nadređenog".

Sada se postavlja glavno pitanje, može li Putin da bude uhapšen?

Naime, Međunarodni krivični sud osnovan je da procesuira i privede pravdi one koji su odgovorni za najteže zločine - genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine i ima globalnu nadležnost.

To je krajnji sud, koji interveniše samo kada nacionalne vlasti ne mogu ili neće da krivično gone. Ipak, MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene i može da vrši nadležnost samo u zemljama koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen sud, poznat kao Rimski statut.

Rusija nije potpisnica tog sporazuma – pa Vladimir Putin ili Marija Lvova-Belova neće biti izručeni.

S druge strane, MKS se oslanja na države širom sveta da im pruže pomoć prilikom hapšenja i transfera osumnjičenih u Hag.

Tako da će nalog za hapšenje ruskog predsednika učiniti međunarodnim traženim licem i otežati mu putovanje, posebno u bilo koju zemlju koja je potpisala sporazum MKS.

Članovi MKS-a su dužni da uhapse svakoga ko je optužen od strane suda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    17. mart 2023 | 17:50

    Znači Holandija je medju kandidatima za prvo mesto na Evrosongu. Baš bi bilo zanimljivo videti koja država će stisnuti petlju i prizemljiti mu avion da ga uhapse. Ta država više ne bi mogla da se nadje na mapi sveta. 😂😂😂😂

  • Nikolas

    17. mart 2023 | 17:26

    HASKI SUD JE NATO SUD I OVO JE SAMO ZELJA ZA NUKLERNIM RATOM !!!

  • Misa

    17. mart 2023 | 17:34

    Mogu da ga cimnu.Nije on ni Milosevic ni Sadam Husein,da mogu da silje ono sto nemaju na njemu i Rusiji. Mogu da ga mrze.Yreba Busa,Klintona.Olbrajtovu,Blera i ostale jajare da pohapse zbog zlocina po celom svetu ,ali,naravno,nemaju muda.Putin nema potrebu da igde ide,svi mu na noge dolaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA