Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta piše u saopštenju suda u Hagu o nalogu za hapšenje Vladimira Putina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veće je razmatralo da nalozi ostanu tajni kako bi se zaštitile žrtve i svedoci, kao i istraga. Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku i da javna svest o nalozima može doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina, Veće je smatralo da je u interesu pravde da ovlasti Sekretarijat da javno otkrije postojanje poternica, ističe se u saopštenju

  • 11
Međunarodni krivični sud, Hag, Holandija Foto: Tanjug/AP

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je saopštenje nakon što je izdat nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina.

Sud navodi da je Vladimir Putin odgovoran za ratne zločine, a svoje tvrdnje je usredsredio na nezakonitu deportaciju dece iz okupirane Ukrajine u Rusiju.

U saopštenju se navodi da su zločini počinjeni u Ukrajini od 24. februara 2022, kada je Rusija započela svoju invaziju u punom obimu.

Za iste zločine MKS traži i rusku komesarku za prava deteta Mariju Lvovu-Belovu.

Sudije su razmišljale o izdavanju tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo "doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina".

Prenosimo saopštenje MKS u celosti:

"Danas, 17. marta 2023. godine, Pretpretresno veće II Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje dve osobe u kontekstu situacije u Ukrajini: gospodina Vladimira Vladimiroviča Putina i gospođe Marije Aleksejevne Lvova-Belova. Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952, predsednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najranije od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi da se veruje da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gorepomenute zločine, (i) zato što je počinio dela direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili dela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta).

Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984. godine, komesarka za prava deteta u Kancelariji predsednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najranije od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi da se veruje da gospođa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za gorepomenute zločine, jer je dela počinila direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta).

Pretpretresno veće II smatralo je, na osnovu zahteva tužilaštva od 22. februara 2023, da postoje razumni razlozi za verovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece.

Veće je razmatralo da nalozi ostanu tajni kako bi se zaštitile žrtve i svedoci, kao i istraga. Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku i da javna svest o nalozima može doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina, Veće je smatralo da je u interesu pravde da ovlasti Sekretarijat da javno otkrije postojanje poternica, imena osumnjičenih, krivična dela za koja su poternice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Veće.

Navedeni nalozi za hapšenje izdati su na osnovu zahteva koje je Tužilaštvo podnelo 22. februara 2023. godine.", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    17. mart 2023 | 18:34

    To je NATOV sud da sudi malim i jadnim zemljama,Haski sud je instrument NATO-a dakle nije medjunarodni UN sud pa time je NELEGALAN U PRAVNOM SMISLU DEFINICIJE.

  • Mihajlo

    17. mart 2023 | 19:39

    Piše "Možemo samo da ga mrzimo"

  • srecko

    17. mart 2023 | 18:45

    Pa sto ne idu u Rusiju da ga uhapse😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA