Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši ukrajinski predsednik: Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, BiH je sledeća

Vreme čitanja: oko 1 min.

Juščenko je bio predsednik Ukrajine od 2005. do 2010. godine

  • 23
Viktor Yushchenko Viktor Juščenko Foto: Profimedia/Wojciech Strózyk/Alamy

Bivši ukrajinski predsednik Viktor Juščenko upozorio je da Rusija neće zaustaviti svoju ekspanzionističku politiku i da će nastaviti da napada druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne zaustavi li se sada ruska agresija na Ukrajinu.

"Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, sad ste vi (BiH) sledeći", kazao je Juščenko u intervjuu koji je danas objavila bosanskohercegovačka agencija Fena, a prenosi Index.hr.

Juščenko je bio predsednik nezavisne Ukrajine od 2005. do 2010. godine nakon što je predvodio "narandžastu revoluciju" koja je dovela do svrgavanja režima bliskog Moskvi.

Prežveo je trovanje dioksinom

Otrovan je dioksinom, a istraga koja je sprovedena potvrdila je indicije o umešanosti Rusije u pokušaj ubistva ovog političara koji je otvoreno zagovarao prozapadnu političku orijentaciju i bio zagovornik približavanja Ukrajine članstvu u NATO-u.

Juščenko kaže da su tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina o razlozima napada na Ukrajinu zbog navodne pretnje sigurnosti granica Rusije potpune besmislice i ističe da je Ukrajina kroz celu istoriju kad god je želela da bude nezavisna država postajala meta ruskih agresivnih namera.

"Oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka"

Pozive da se rat u Ukrajini okonča tako što bi se započeli pregovore s Rusijom uz priznanje okupacije delova ukrajinske teritorije nazvao je potpuno neprihvatljivim kazavši kako bi to bilo isto kao da se s Hitlerom pregovaralo na taj način 1942. ili 1943. godine.

"Mir se može postići na dva načina - ili ste pobednici ili kapitulirate. Birajte", kazao je bivši ukrajinski predsednik.

Kaže i da snažno podržava krivični progon odgovornih za ratne zločine u Ukrajini.

"Oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka. Ne želimo izdati 15 miliona Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata", kazao je Juščenko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bl@

    19. mart 2023 | 16:38

    Poslije BiH slijede Lihtenstajn, San Marino, Tuvalu pa Nauru i ostale velike i bitne drzave Evrope i svijeta. Ovi bivsi i sadasnji Ukrajinci iz vlasti misle, izgleda, da je svijet oko njih lud, glup i nepismen. Stalno neke nebuloze izjavljuju....

  • Auuuu

    19. mart 2023 | 15:51

    Ala ovaj lupa

  • Dejan

    19. mart 2023 | 15:38

    Ukrajina možda zaustavi Rusiju, ako bi se i ti pojavio na ratištu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA