Vreme čitanja: oko 4 min.

Rusi i Ukrajinci "napravili pakao u raju": Država im preti ukidanjem viza

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog učestalih incidenata i nepoštovanja zakona i lokalne tradicije i kulture, kao i rada na crno, vlasti razmišljanju o zabrani ulaska u zemlju za Ruse i Ukrajince

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Sa svojim plažama, opuštenim načinom života i osećajem da je tamo stalno praznik, Bali je bio tropski raj sve do početka rata u Ukranini. A onda su počeli da pristižu Rusi i Ukrajinci i stvari su se otele kontroli.

Od početka rata u februaru 2022. čuveno letovalište u Indoneziji postalo je magnet za Ruse i Ukrajince koji su želeli da pobegnu od ratnog pakla.

Oko 58.000 Rusa je posetilo Jugoistočnu Aziju tokom 2022. u vreme kada je taj deo sveta ponovo počeo da se otvara posle zabrana zbog pandemije kovida, a prema podacima indonežanske vlade oni su postali druga najveća nacija posle Australijanaca koji su došli u tu zemlju. Samo u januaru ove godine stiglo je još 22.500 Rusa.

Takođe, i 7.000 Ukrajinaca koji su stigli u 2022. godini, a u januaru dodatnih 2.500.

Ali, oni koji su pobegli od rata ili mobilizacije, počeli su da prave pakao u raju. Vlasti Balija prošlog vikenda su pozvale indonežanske vlasti da za građane Rusije i Ukrajine ukine politiku izdavanja prilikom dolaska u ovu zemlju. Kako se navodi, povod za to su brojni incidenti koji uključuju "ružno ponašanje" i razne primere kršenja viznog režima, poput ostanka u toj zemlji duže od roka koji viza propisuje, pa čak i rad na crno, u kom se najčešće zapošljavaju kao neovlašćeni turistički vodiči, taksisti i frizeri.

Mnogi Ukrajinci na Baliju zaprepastili su se zbog ove najave, tvrdeći da većina incidenata uključuje Ruse i da ih nepravedno trpaju u isti koš sa njima.

"Kadgod stignu izveštaji o incidentima, to su gotovo uvek Rusi. Stranci koji dolaze na Bali lepo se provode, ali se oni ponašaju kao da su iznad zakona. To je oduvek slučaj i sada se tome mora stati na put", rekao je lokalni policajc iz grada Kuta za CNN.

Inače, turisti na Baliju često pune novinske stupce incidentima zbog pijanstava i neprikladnog ponašanja, kao i golotinje i nepoštovanja svetih mesta.

Ali, izgleda da su vlasti Balija sada odlučile da daju primer na Rusima i Ukrajincima.

"Zašto ove dve zemlje? Zato što su te dve zemlje u ratu i oni hrle ovamo", rekao je guverner Vajan Koster na konferenciji za medije.

Priliv Rusa i Ukrajinaca na Bali se nastavlja uprkos tome što je Ukrajina zabranila svim muškarcima od 18 do 60 godina da napuste zemlju. Rusija nema zvaničnu opštu zabranu, ali je mobilisala 300.000 rezervista, što je navelo mnoge mladiće da pobegnu u inostranstvo kako ne bi bili regrutovani.

CNN je ovim povodom tražio komentar od Ambasade Rusije u Indoneziji i konzulata Ukrajine na Baliju. Ruska ambasada nije odgovorila, dok su iz ukrajinskog konzulata naveli da većinu njihovih državljana na tom ostrvu čine žene i deca koji "ne krše pravila i zakone".

Omiljeno rusko letovalište

Bali je pre rata u Ukrajini bio omiljeno letovalište Rusa, ali je postao još privlačniji od početka sukoba i proglašenja delimične mobilizacije.

Osim ovog ostrva, Rusi masovno dolaze i na Puket u južnom Tajlandu, koji je poznat po nekim od najlepših plaža na svetu. Mnogi od njih su već investirali novac na tim destinacijama i kupili nekretnine.

"Niko ne želi da živi usred rata. Stresno mi je i da pomislim o povratku u Rusiju, gde bi me sigurno kaznili", rekao je anonimni incesticioni bankar iz Sankt Peterburga koji je utočište pronašao u tom delu sveta.

Opušten vizni režim

Ono što Bali čini posebno privlačnim turistima iz više od 80 zemalja, jeste to što se viza dobija prilikom ulaska zemlju. Viza važi 30 dana, ali je moguće produžiti na 60.

Ono što viza ne dozvoljava jeste rad, a indonežanske vlasti tvrde da su poslednjih meseci deportovale nekoliko Rusa koji su prekršili to prailo.

"Predivno je... Nema ruskih vojnika"

Vesti o izmeni viznog režima uplašile su Ukrajince koji su na Baliju, među kojima su mnogi koji su vizu produžavli na 60 dana, a potom na jedan dan izlazili iz zemlje i vraćali se, i tako u krug.

"Bali je dobro mesto. Predivno je, vreme je sjajno i ovde je bezbedno za nas Ukrajince. Ima i velikih grupa Rusa, ali barem to nisu ruski vojnici", rekao je Ukrajinac Dmitro koji boravi na Baliju.

Kako je dodao, on i njegovi sunarodnici se drže zajedno i podalje od Rusa i iznenađenji su ovom najavom.

"Ukrajinci poštuju balinežanske zakone i kulturu, ne predstavljamo opasnost. Veoma je tužno da nas stavljaju u isti koš sa Rusima. Oni su druga najveća nacija na Baliju i ako pogledate vesti videćete koliko su često Rusi u njima i koliko ne poštuju ovdašnju kulturu i tradiciju. Zašto bionda Ukrajinci morali da pate kada ne prave probleme", dodao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA