Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija: Četiri zemlje ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu za Ukrajinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moskva prihvata pregovore, ali odbija da u njima posreduju zemlje koje su umešane u sukob s njom, saopštilo MSP Rusije

  • 4
Pregovori Ukrajina, Rusija Foto: Belarus MFA

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini, budući da su umešane u sukob sa Rusijom, naveli su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Povodom predloga bivšeg šefa Minhenske bezbednosne konferencije, Volfganga Išingera, da bude stvorena kontakt grupa za Ukrajinu kako bi bio pokrenut mirovni proces, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da zvanično ne znaju ništa o toj inicijativi.

Išinger je izneo mišljenje da bi u toj grupi trebalo da budu SAD, Britanija, Francuska i Nemačka, a u ruskom ministarstvu kažu da ta njegova ideja postavlja legitimna pitanja, pre svega zato što su "sve četiri navedene zemlje i same učesnice sukoba sa Rusijom, koji se nastavlja na teritoriji Ukrajine".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da "te zemlje snabdevaju Ukrajinu oružjem i tamo šalju plaćenike, snabdevaju Oružane snage Ukrajine obaveštajnim podacima i obučavaju ukrajinske vojnike".

Pored toga, kako navode, te zemlje su "uvele sankcije Rusiji, blokirale njenu imovinu u inostranstvu, zahtevaju formiranje tribunala za kažnjavanje njenog rukovodstva i ucenjuju njene prijatelje kako bi im zabranile saradnju sa Moskvom", navode u ruskom ministarstvu.

"Ove zemlje podržavaju pseudomirovne inicijative Zelenskog i ultimativne zahteve za kapitulaciju naše zemlje, koji nemaju dodirne tačke sa realnošću", naglasili su u ruskom MSP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    21. mart 2023 | 09:35

    NEPRIJATELJI RUSIJE NEMOGU BITI POSREDNICI U PREGOVORIMA SA RUSIJOM I UKRAJINOM !!!!

  • Невена

    21. mart 2023 | 10:14

    Пошто ми Шолц највише личи на пијаницу а она двојица америчких стараца неће ни доживјети крај тог рата највише суосјећам са Макроном и његовом доста старијом "љепшом половином" а толико се јадан ту трпао....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA