Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je Irina postala Marija i godinama vodila dvostruki život: Tvrde da je ruska špijunka, nestala bez traga

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mediji pišu da Irina pripada posebnoj kategoriji špijuna zvanih "ilegali", koje regrutuju i obučavaju ruske tajne službe (FSB) i šalju u zemlje Zapada

  • 1

Nacionalna obaveštajna služba Grčke optužila je vlasnicu radnje u Atini da je špijunka Kremlja, dok se bezbednosne službe širom Evrope obračunavaju sa navodnim ruskim špijunima koje su nazvali "ilegalcima".

U zvaničnom saopštenju grčke službe navodi se da je "sistematska istraga" otkrila da je žena pod imenom "Marija T." zapravo strankinja "Irina A. S.", koja je u Grčkoj delovala "ispod radara".

Navodi se da se žena "Marija T." pretvarala da je Grkinja proteklih nekoliko godina i radila kao fotoreporter i vlasnica radnje u Atini. Imala je grčko državljanstvo i ličnu kartu od 2018. godine, a u zemlju je došla kao dete grčkih iseljenika. Izgledala je kao jednostavna devojka koja nije privlačila puno pažnje.

Grčki mediji pišu da se Marija Tsala, koja je otputovala iz Grčke u Rusiju još u januaru, nije vratila dva meseca, a obaveštajci su se navodno raspitivali za nju u prodavnici u Atini koju poseduje.

Obaveštajnim službenicima, koji su navodno razgovarali sa jednom zaposlenom i takođe ušli u trag njenom partneru, rečeno je da se ona suočava sa ozbiljnim zdravstvenim problemom, navodi Greek City Times.

Međutim, grčki obaveštajci veruju da je Marija, takođe poznata kao Irina Aleksandrovna Smireva, obučeni špijun koji radi za Kremlj.

Grčki mediji pišu da ime Marija Tsala vodi do bebe koja je rođena u decembru 1991. godine, ali je odmah preminula, te da je Ruskinja vodila dvostruki život pod ukradenim identitetom.

Prema pisanju Kathimerini, slučaj koji su otkrili grčki obaveštajci, pokazao je kako su "konkretne strane službe metodično radile dugi niz godina, vešto iskorišćavajući ljude, procedure i institucije".

"Odbrojavanje do njenog razotkrivanja počelo je nakon što je otkriven pokušaj treće zemlje da pristupi ličnim podacima preminulih grčkih državljana, što je međunarodno poznata i ustaljena praksa koju obaveštajne službe određene strane zemlje koriste za stvaranje posebne kategorije špijuna, koji se nazivaju "ilegali", piše Kathimerini.

Protothema piše da Irina pripada posebnoj kategoriji špijuna zvanih "ilegali", koje regrutuju i obučavaju ruske tajne službe (FSB) i šalju u zemlje Zapada da preuzmu posebnu ulogu.

Špijunka je navodno bila u vezi sa svojim ruskim kolegom koji je aktivan u Brazilu, dok je istovremeno održavala vezu sa Grkom i koristila ga kao paravan.

Početak kraja njenog dvostrukog života počeo je pre dva meseca kada su slovenačke vlasti uhapsile njenog kolegu.

Ruske tajne službe, u strahu da ne budu otkrivene druge osobe iz mreže "ilegalaca", pozvale su "Mariju" u Moskvu i ona je nestala. Rekla je poznanicima da odlazi na neki posao i da će se vratiti za mesec dana, ali se više nije pojavila.

Zatvorila je svoju radnju, veb stranicu i nestala je.

Grčke službe pokušavaju da utvrde šta je bila špijunska aktivnost Rusije u zemlji jer je ona imala mogućnost da se slobodno kreće i Grčkom i Evropskom unijom i paralelno kao fotograf da nesmetano fotografiše, ne privlačeći pažnju na svoj dvostruki život i svoje aktivnosti.

"Marija Tsala", koja je, prema rečima jedne od njenih komšinica, govorila najmanje tri jezika (engleski, nemački i francuski), objavljivala je uglavnom fotografije iz svoje zanatske radnje i veoma retko svoje fotografije na društvenim mrežama, obično pokušavajući da sakrije lice.

U svojoj radnji je legalno zaposlila radnika, koji je radio svaki dan, očigledno ne znajući dvostruku ulogu svog poslodavca.

Pristup i korišćenje ličnih podataka preminulih grčkih državljana bila je velika glavobolja za grčke vlasti.

Sredinom januara, bugarski državljanin uhapšen je u Grčkoj zbog povezanosti sa prevarom, nakon što je iskoristio ličnu kartu mrtvog policajca da proda automobil koji nikada nije isporučio.

Navodna mreža ilegalaca ispunila je naslove medija u januaru kada je dvoje stranih državljana uhapšeno u Sloveniji zbog sumnje na špijunažu, optužena za špijuniranje u korist Rusije, dok su još dve osobe uhapšene u Nemačkoj.

Tužilaštvo u Ljubljani nije zvanično povrdilo navode, ali je Politico preneo da je slovenačka obaveštajno-bezbednosna agencija sarađivala sa bezbednosnim službama drugih zemalja "s obzirom da je špijunska ćelija navodno takođe sprovodila operacije van Slovenije".

Nemački tužioci rekli su da je jedan uhapšeni osumnjičen za izdaju nakon što je optužen da je dvostruki agent, dok je glavni tužilac u Berlinu rekao da je istragu podržao FBI.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    21. mart 2023 | 17:08

    VI SA ZAPADA STE TAKO NEVINI I NAIVNI....KO.FRANCUSKA SOBARICA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA