≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je Putin tražio pomoć od Sija: Rusiji nedostaje ono čega Kina ima u izobilju, da li će to i dobiti?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rusiji potrebna artiljerijska municija i naoružanje kog Kina ima, samo je pitanje da li će i dati

  • 5
Ukrajina rat Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin primio je u posetu kineskog kolegu Si Đinpinga, a nemački "Bild" spekulisao je da su dvojica lidera iza zatvorenih vrata mogli da razgovaraju i o naoružanju koje je Rusiji potrebno zbog nastavka rata u Ukrajini. Najvažnija stavka, prema nemačkom listu, jeste snabdevanje artiljerijskom municijom kompatibilnom sa postojećim ruskim oruđima i oružjima.

Dok su obe strane ispalile ogroman broj granata i artiljerijskih raketa u prvim mesecima rata, a ruska strana je ovde imala jaku prednost, ukupna ispaljena količina je u međuvremenu primetno opala, navodi "Bild".

Ukrajinske oružane snage zavise od svojih zapadnih saveznika u snabdevanju municijom za sisteme koje snabdeva zapad, kao što je nemačka "Pancerhaubica-2000", koja ispaljuje municiju kalibra 155 mm standarda NATO.

Municiju iz sovjetskog doba Ukrajini uglavnom isporučuju bivši članovi Varšavskog pakta.

Rusija, s druge strane, prvenstveno zavisi od sopstvenih skladišta, pošto nema saveznika koji mogu da isporuče dovoljno kompatibilne municije. Veće količine željene artiljerijske municije će se verovatno naći u državama bivše Jugoslavije, Moldaviji i - Kini.

Pošto su mnogi sistemi kineskih oružanih snaga licencirane replike sovjetske ili ruske proizvodnje, municija je takođe kompatibilna shodno tome.

Zato se spekililše da bi Ministarstvo odbrane Rusije od Kine moglo da zahteva tri vrste municije posebno:

  • Artiljerijske granate kalibra 122 mm, uključujući i samohodne topove 2S1: Oružane snage Rusije još imaju stotine ovih zastarelih haubica, od kojih je deo modernizovan. Po preciznosti i dometu, između ostalog, ne mogu da idu u korak sa savremenim artiljerijskim sistemima. Ipak, zbog svoje ogromne mase one imaju određenu efikasnost, posebno u ćorsokak pozicionim bitkama.
  • Artiljerijske granate kalibra 152 mm za samohodne topove 2S3 i 2S19, između ostalog: Još važnije za rusku vojsku je snabdevanje municijom za njihove artiljerijske sisteme od 152 mm. Konkretno, modernije verzije 2S19 SPG nisu toliko inferiorne u odnosu na zapadne artiljerijske sisteme kao stariji sovjetski modeli. Pošto se kineska vojska sve više oslanja na sisteme kalibra 155 mm, verovatno je da će Peking dati deo svojih zaliha municije od 152 mm, uključujući replike ruske precizne municije tipa Krasnopolj. Ovo ima znatno veću preciznost od nevođenih artiljerijskih granata i omogućava gađanje ciljanih ciljeva. Prema informacijama "Bilda", ruske snage su u januaru u napadu na ukrajinski grad Družkivka upotrebile retku preciznu municiju Krasnopol-D.
  • Artiljerijske rakete kalibra 122 mm: Uprkos starosti, višecevni raketni bacač BM-21 je i dalje jedan od oslonaca ruske artiljerije. Njegove manje precizne rakete mogu pokriti veliku površinu zbog svog velikog broja. Rakete kalibra 122 mm, kojih kineska vojska takođe ima mnogo, mogu se ispaljivati i u modernijim sistemima kao što je Tornado-G.
  • Takođe verovatno na listi želja ruske vojske: minobacači i posebno minobacačke granate i protivtenkovsko oružje; termo dronovi koji su prvobitno dizajnirani za civilno tržište. Uređaji kineskog proizvođača DJI, koji su od ogromne pomoći u brzom izviđanju na bojnom polju, masovno koriste obe strane. Pošto ruska industrija teško može da proizvede sopstvene uređaje u dovoljnim količinama zbog sankcija, relativno jeftini kineski dronovi su veoma traženi.

Podsetimo, Putin i Si Đinping su se nakon sastanka obratili na zajedničkoj konferenciji za novinare. Naravno, niko nije spomenuo da li je bilo razgovora o oružju, ali jesu potvrdili da je bilo reči o Ukrajini i mirovnom planu koji je Kina predložila.

Video: Si Đinping u Moskvi: Ko ga je dočekao na crvenom tepihu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran🐐

    21. mart 2023 | 18:29

    A ko to kaze da Rusija nema, ne truj te nas

  • Toma

    21. mart 2023 | 18:31

    Bitno je da imaju ono sto je najace a to su crvena dugmad

  • Baki

    22. mart 2023 | 03:40

    Ima jedna pjesma. Placi moli tu pomoći nema USA je kod sija sad si srećna zeeeeena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA