Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanski premijer u Kijevu: Ruska invazija podriva međunarodni pravni poredak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kišida je prvi posleratni lider Japana koji je ušao u neku ratnu zonu

  • 6
Fumio Kišida Volodimir Zelenski Kijev Foto: Tanjug/AP

Premijer Japana Fumio Kišida doputovao je u utorak u iznenadnu posetu Kijevu u trenutku kada u zvaničnoj poseti Moskvi boravi predsednik Kine Si Đinping nastojeći da promoviše predlog Pekinga za prekid sukoba u Ukrajini.

Predsednik vlade Japana je izjavio da je ruska invazija "sramota koja podriva temelje međunarodnog pravnog poretka" i obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu dok se mir ne vrati "u prelepu ukrajinsku zemlju", preneo je AP.

Kišida je prvi posleratni lider Japana koji je ušao u neku ratnu zonu, a zbog svojih pacifističkih principa podrška Japana Ukrajini ograničena je na nesmrtonosnu opremu i humanitarnu pomoć.

Japan je do sada izdvojio za Ukrajinu više od 7 milijardi dolara i prihvatio više od 2.000 raseljenih Ukrajinaca uprkos svojoj strogoj imigracionoj politici.

Nakon sastanka sa Kišidom, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao novinarima da je njegov tim predložio Kini sopstvenu formulu za postizanje mira, ali nije dobio odgovor iako je, kako je dodao "bilo nekih signala, ali ne i konkretnih predloga o mogućnosti dijaloga".

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ruska strateška bombardera nadletala Japansko more, u akciji koja se i izveštaju Rojtersa tumači kao "odgovor Rusije na Kišidinu posetu Ukrajini".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. mart 2023 | 06:37

    Ovaj je izgleda zaboravio na Hirošimu i Nagasaki.

  • Don

    22. mart 2023 | 07:28

    Neka su vam dobri ovi sto.su vam pobili sav onaj narod, zatrovali zemlju. Mislio sam da su japanci pametniji. Izgleda da vam nije bilo dovoljno

  • Mihajlo

    22. mart 2023 | 09:01

    Japan je jos uvek pod okupacijom SAD. Ono ste se zaista podriva je anglosaksonski poredak sveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA