Vreme čitanja: oko 3 min.

Putin dao sve od sebe da šarmira Si Đinpinga: Jedan potez otkrio ko je šef?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci koji se bave govorom tela rekli su da je Si sve vreme delovao opuštenije od Putina, iako je on na domaćem terenu

  • 8
Vladimir Putin, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping napustio je danas Rusiju, ali o njegovoj poseti ruskom kolegi Vladimiru Putinu ne prestaje da se priča.

Mediji su pratili svaki njihov korak, a kako to obično i biva kada se sretnu dva svetska državnika, bilo je i onih koji su komentarisali njihov govor tela.

Dvojica lidera prvo su se srela u "Odaji apstrakta" iz 15. veka dok je Putin nazdravljao čašom belog vina.

On je tada rekao da podiže čašu kako bi nazdravio svom velikom prijatelju Siju i bliskim odnosima dve zemlje.

Ovaj Putinov govor bio je vrhunac dvodnevne "ofanzive šarma" Kremlja na Kinu, a koji za cilj ima učvršćivanje veza između dve države usled sve veće izolacije Rusije zbog rata u Ukrajini.

Od trenutka kada je Si u ponedeljak izašao iz svog aviona na aerodrom Vnukovo u Moskvi, bilo je jasno da je ova poseta od velikog značaja za Kremlj. Na putu do hotela "Soluka", Si je prošao pored velikog broja bilborda koji su postavljeni u njegovu čast.

Hotel "Soluka", koji je inače u vlasništvu Kine, nalazi se prekoputa velikog parka u kom su posađene biljke iz te zemlje, a soba u kojoj je boravio Si uređena je u skladu sa Feng šui principom.

Nekoliko sati nakon sletanja u Moskvu, tokom prvog susreta sa Putinom, dvojica lidera su se rukovala preko malog stola. Tom prilikom Putin je ovu posetu nazvao istorijskim iskorakom Kine, piše Guardian.

Te večeri lideri su razgovarali više od četiri sata, a zatim su uživali i u večeri na kojoj je servirano šest jela među kojima i sibirski losos, prepelica, divljač u sosu od višanja, a pili su rusko vino.

Iako to ne radi često, Putin je nakon večere otpario Sija do njegovog automobila, a dvojica prijatelja su tokom cele večeri bila lepo raspoložena, što je pokazao i osmeh na njihovim licima.

Vladimir Putin, Si Đinping Putin je Sija ispratio do automobila Foto: Tanjug/AP

Za razliku od nekih zapadnih lidera koji su tokom posete Moskvi sa Putinom razgovarali preko čuvenog velikog belog ovalnog stola, sa Sijem, očekivano, to nije bio slučaj.

Umesto toga, Putin je za Sija postavio veliki crveni tepih, a zatim su ušli u Veliku salu Kremlja jedan sa jedne, a drugi sa druge strane.

U strogo isplaniranoj ceremoniji dvojica lidera su se susrela na sredini sobe, a zatim su se sa osmehom pozdravili i seli jedan naspram drugog.

Tokom intonacije dve himne, dvojica lidera su u odelima, noseći istu boju kravate, stajali pored dve džinosveka ruske i kineske zastave koje su dominirale u sali poznatoj po velikim zlatnim lusterima.

Drugi dan posete

Tokom drugog dana Sijeve posete, sve je bilo još pompeznije, što ukazuje da se Rusija zaista dobro pripremila za ovu priliku. Za uveče je planirana posebna večera, a osim dvojice lidera, pozivnicu su dobili i vlasnici nekih od najuglednijih ruskih kompanija.

Dok je Si boravio u poseti Moskvi, saobraćaj koji je inače jako haotičan u ovom gradu, bio je skoro paralisan, jer je policija zatvorila većinu ulica u centru.

Stručnjaci koji se bave govorom tela rekli su da je Si sve vreme delovao opuštenije od Putina, iako je on na domaćem terenu.

Keren Leng, generalni direktor kompanije "Influence solutions" rekla je da je tokom rukovanja dvojice lidera, Si u jednom deliću sekunde preduhitrio Putina.

Vladimir Putin, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Ova potez je, kako ona tvrdi, pokazao da "iako je Si došao u Moskvu, on je taj koji vuče konce u njihovom odnosu.

Istaknuti ruski bloger Pavel Prjanikov, rekao je da je od početka njihovog susreta izgledalo da se Si oseća kao "šef".

Sijeva poseta Pekingu dolazi u vreme sve veće zavisnosti Rusije od Pekinga, a oni bliski Kremlju brzo su počeli da govore kako se radi o susretu "dvojice jednakih".

"Rusija i Kina su ravnopravni partneri i saveznici. Ako nekome kažete da Kina potčinjava Rusiju, trebalo bi da znate da takve vesti šalje Zapad", rekao je politički analitičar i bivši savetnik Kremlja Sergej Markov.

Video: Si Đinping napustio Moskvu: Ispratila ga počasna garda, uz himne Kine i Ruske Federacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    22. mart 2023 | 12:55

    Lupetanje.... Putin je trenutno najmoćniji čovek na svetu,nema potreba za šarmiranjima

  • Kosta

    22. mart 2023 | 14:09

    Како коментаришу стрчњаци та говор тела када с господин Бајден рукује са имагинарним особама, када пада са бицикла и када се спотиче на степеницама авиона или за те ситуације нису потрбни коментари?

  • BiDa

    22. mart 2023 | 12:53

    ONI SU GENIJALCI , DEFINITIVNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA