Vreme čitanja: oko 5 min.

Kako je 51-dnevna opsada krenula po zlu i odnela 76 života: Priča o najvećem fijasku u istoriji FBI

Vreme čitanja: oko 5 min.

Rutinska zaplena ilegalnog oružja i hapšenje osumnjičenih u Veku, Teksas, oteli su se kontroli i prerasli u noćnu moru FBI

  • 1

Pre trideset godina u SAD stigla je apokalipsa, koja je okonča najvećim fijaskom u istoriji Federalnog istražnog biroa - 51-dnevna opsada Veka koja je završena smrću 76 osoba.

Opsada Veja, poznata i kao masakr u Veku, bila je opsada za sprovođenje zakona u kompleksu koji je pripadao verskoj sekti Davidijanci, a koju je pokrenuo FBI sa drugim federalnim agencijama, policijom Teksasa i, čak, vojskom SAD.

Opsada je trajala od 28. februara do 19. aprila 1993. godine, a zahvaljujući direktnim TV prenosima sa lica mesta postala je poznata i kao najveći fijasko u istoriji FBI.

Ogranak Davidijanaca koje je vodio Dejvid Koreš, po kom su i dobili ime, nalazi se na ranču Maunt Karmel centar u zajednici Akstel u Teksasu, 21 kilometar od grada Veko.

Zbog sumnji da grupa skladišti ilegalno naoružanje, američki Biro za alkohol, duvan i vatreno oružje (ATF) dobio je nalog za pretres kompleksa i naloge za hapšenje Koreša i nekoliko članova njegove grupe.

I kola su odmah krenula nizbrdo...

Prilikom pokušaja agenata ATF da izvrši nalog za pretres i hapšenja na ranču došlo je do pucnjave. Ubijena su četiri savezna agenta i šest Davidijanaca.

U operaciju je odmah uključen FBI i počela je opsada s pokušajem pregovora o predaji Koreša i drugih osumnjičenih.

Umesto toga nasilje je eskaliralo, a opsada produžena do čak 51 dana.

Konačno, kada su iscrpljene sve druge opcije, FBI je pokrenuo napad na ranč. Počelo je suzavcem, kako bi Davidijance naterali da sami napuste zdanje, ali je ubrzo glavnu zgradu u kojoj su se nalazili zahvatio požar.

Sudnji dan koji su očekivali i o kom je Koreš godinama propovedao, Davidijanci su tada i dočekali. U vatrenoj stihiji stradalo je 76 Davidijanaca, među kojima 25 dece, dve trudnice i sam Koreš.

Ova opsada sa krvavim ishodom od tada je predmest sporenja javnosti i stručnjaka. U zavisnosti od izvora, akcija se smatra opravdanom, ali je interesantno da su pojedini agenti FBI u međuvremenu i sami izjavili da je u pitanju operacija koja je izmakla kontroli i završena debaklom saveznih agenata, a time i savezne vlade.

U izveštajima Ministarstva pravosuđa iz oktobra 1993. i jula 2000. zaključeno je da je, iako je FBI koristio zapaljivi suzavac, ogranak Davidijanaca odgovoran jer je zapucao na agente, a na osnovu prislušnih uređaja mogla se čuti i njihova diskusija kojom je dokazano da su na najmanje tri mesta istovremeno zapalili vatru. FBI i dalje tvrdi da nijedan od njihovih agenata nije pucao bojevom municijom na dan požara, ali kritičari smatraju da policija jeste, te sugerišu da je kombinacija pucnjave i zapaljivog suzavca pravi uzrok požara.

Za FBi je ovo bila vojna akcija, a u opsadi je učestovalo čak 899 osoba.

Sekta koja je čekala Sudnji dan

Ogranak Davidijanaca Dejvida Koreša su religijska sekta koja je nastala 1955. godine raskolom u Pastirskom štapu (originalni Davidijanci) nakon smrti osnivača Roda Viktora Hatefa, koji ih je osnova na osnovu svog proročanstva o neminovnoj apokalipsi koja uključuje Drugi dolazak Isusa Krista i poraz zlih armija Babilona.

Kako je prvobitna grupa Davidijanaca dobila članove, njeno vođstvo je premestilo crkvu na vrh brda nekoliko milja istočno od Vekaa u Teksasu, koji su nazvali Maunt Karmel, po planini u Izraelu koja se pominje u Starom zavetu.

Nekoliko godina kasnije, ponovo su se preselili na mnogo veći lokalitet istočno od grada. Godine 1959. Viktorova udovica, Florens Hautef, najavila je da će se uskoro desiti očekivani Armagedon , a članovima je rečeno da se okupe u centru da sačekaju taj događaj. Mnogi od njih su gradili kuće, drugi su ostajali u šatorima, kamionima ili autobusima, a većina ih je prodala svoju imovinu.

Propao kao muzičar, pa postao vođa sekte

Dejvid Koreš rođen je 1959. godine kao Vernon Hauel. Dok je odrastao u disfunkcionalnoj porodici nije se mnogo interesovao za školu, već je želeo da postane muzičar.

Posle problematične adolescencije zainteresovao se za spiritualizam, proglasivši sebe "ponovo rođenik hrišćaninom", te se pridruživši kontroverznom Ogranku grupe Dadidijanaca, koji su se nalazili na velikom imanju u Teksasu.

Članovi te sekste bili su smatrani hrišćanima sa, kako se navodi, malo drugačijim pogledima.

Vernon Hauel je tada promenio ime u Dejvid Koreš po dvojici kraljeva iz Starog zaveta.

Bio je nekonvencinalan propovednik, te je govorio kombinacijom hipi slenga koristeći malo poznate reference iz Starog zaveta. Zahvaljujući dugoj crnoj kosi i izgledu lako je dopirao do članova sekte, naročito njenog ženskog dela, koji su ga gledali kao istinskog Mesiju i bespogovorno mu verovali.

FBI agent: Omanuli smo

Bajron Sejdž, koji je u vreme opsade Veka bio agent FBI, i dalje ima traume zbog tog događaja.

"To je jedna od onih tačaka u životu koje nikada, nikada ne možete da zaboravite. Kada isključim taj prekidač i glavi, osećam se kao da mi 51 osoba gleda preko ramena i kaže mi: 'Omanuli smo'", rekao je Sejdž u jednom od intervjua o ovom događaju.

Serijal na Netfliksu

"Dejvid Koreš je bibliju učinio živom. Za njegove slebdenike to nije bila samo knjiga o prošlosti, oni su zakoračili usred nje. Amerikanci vole osobe koje su veće od života i koje su neodoljive i dinamične. Koreš se uklapao u taj profil", izjavio je Tajler Rasel, režiser serijala "Veko: Američka apokalipsa", koji se bavi ovim događajem.

Korešovi Davidijanci su bili, prema Raselu, grupa šokantno različitih ljudi.

"Neki od njih su bili lokalci koji čitavog života nisu napustili taj ruralni predeo, drugi su došli iz sveta. Neki su imali više i visoko obrazovanje, a neki su samo želeli da sviraju u rok bendu. Ali ono što ih je ujedinilo bila je strast ta povezivanjem s Bogom", objašnjava Rasel.

Kako objašnjava, to što je bio prihvaćen kao mesija omogućilo je Korešu da nastupa radikalno i da bukvlano radi šta god mu se prohte. Između ostalog, "spiritualno" se venčavao sa svim ženama iz sekte, a neke od njih su čak bile devojčice od 12 i 13 godina.

Iako je u sekti bilo onih nisu odobravali njegovo ponašanje, većina ga je prihvatila.

O ovim, ali i brojnim drugim detaljima, mnogo detaljnije se priča u Netflikosovom serijalu "Veko: Američka apokalipsa".

Povod za najveći teroristički napad u SAD posle 9/11

Timoti Mekvej i Teri Nikols naveli su da su opsada Vakoa i sukob u Rabi Ridžu 1992. godine bili katalizatoriza bombaški napad na Oklahoma Sitiju, kao i moderni pokret američke milicije i porast protivljenja propisima o vatrenom oružju.

Mekvej i Nikols su 15. aprila 1995. godine postavili vozilo s eksplozivom ispred federalne zgrade u Okahoma Sitiju. Od eksplozije je stradalo 168 ljudi, a najmanje 680 je povređeno.

Mekvej je u martu 1993. godine, tokom opsade, posetio Veko. Došao je još jednom, kada je opsada završena. Nakon toga je, "u znak protesta" sa Nikolsom postavio bombu u Oklahoma Sitiju.

Mekvej je osuđen na smrtnu kaznu koja je izvšena 21. juna 2001. godine. Nikols je dobio doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    2. april 2023 | 20:18

    А шта американци знају него да спроводе терор, убијање и зло? На злу геноцида над цеклим континентом индијанаца су настали а и развили су се на свакојаком злу. Изроди од људског рода. У њима нема ништа људско, симбол су свега бездушнога и злог.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA