≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Blinken: Kina pažljivo prati kako svet reaguje na rat u Ukrajini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ulozi u Ukrajini prevazilaze Ukrajinu, ocenio je Blinken

  • 3
Entoni Blinken Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da Kina veoma pažljivo prati kako Vašington i svet reaguju na rusku invaziju na Ukrajinu, čiji se uticaj, kako je naveo, oseća u Aziji.

Govoreći nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, Blinken je naglasio da bi, ako bi Rusiji bilo dozvoljeno da nekažnjeno napada svog suseda, to "otvorilo Pandorinu kutiju za potencijalne agresore i dovelo do sukoba", preneo je Rojters.

"Ulozi u Ukrajini prevazilaze Ukrajinu i mislim da imaju veliki uticaj na Aziju, na primer", rekao je Blinken, napominjući da su Japan i Južna Koreja glavne pristalice Ukrajine u tom sukobu. Sukob u Ukrajini doveo je do debata o tome kako će rat uticati na kinesko vojno sagledavanje situacije u vezi sa Tajvanom, samostalnu osrtvsku državu koju Peking vidi kao suverenu kinesku teritoriju.

"Mislim da ako Kina ovo posmatra, a oni to posmatraju veoma pažljivo – izvući će pouke o tome kako se svet okuplja ili ne, da bi se suprotstavio ovoj agresiji", rekao je Blinken govoreći na pododboru Senata za aproprijacije .

Si i ruski predsednik Vladimir Putin pozdravili su se kao "dragi prijatelj" kada su se sastali u Kremlju i razgovarali o predlozima Kine za rešenje ukrajinskog sukoba.

Blinken je rekao da je politička i materijalna podrška Kine Rusiji u suprotnosti sa interesima Vašingtona, ali je dodao da Vašington još nije video dokaze da Peking Moskvi pruža značajnijiu pomoć za sukob.

Video: Si Đinping napustio Moskvu: Ispratila ga počasna garda, uz himne Kine i Ruske Federacije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. mart 2023 | 23:15

    ZAPAD JE TAJ KOJI MORA DA PREKINE RAT PROTIV RUSIJE U UKRAJINI A NE DA MASTA O POBEDI I UNISTENJU RUSIJE-KINA JE SVESNA DA SU ONI POSLE NA NISANU ZAPADA !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA