Vreme čitanja: oko 2 min.

Putin u Ukrajinu šalje tenkove iz 1940-ih godina? Vozila snimljena kako se kreću ka granici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grupa koja prati rusku vojsku objavila je fotografije starih tenkova koji se prevoze vozom sa dalekog istoka zemlje ka granici sa Ukrajinom

  • 6
T-54 ruski tenk Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Rusija je izvadila tenkove iz 1940-ih godina iz skladišta, prema novim fotografijama grupe za praćenje, i navodno ih šalje u Ukrajinu.

"The Conflict Intelligence Team" (CIT), grupa koja nadgleda rusku vojsku, objavila je fotografije starih tenkova kako ih prevoze železnicom.

Grupa kaže da fotografije pokazuju T-54 tenkove, koje je Sovjetski Savez počeo da proizvodi 1947. godine, kako se kreću zapadno sa dalekog istoka Rusije.

Dok Rusija u Ukrajini koristi druge stare tenkove, nijedan nije toliko star kao T-54, rekla je grupa.

Prema rečima grupe, tenkovi su uslikani kako napuštaju grad Arsenjev u Primorskom kraju, regionu na dalekom istoku Rusije, prenosi Insider.

Fotografije su objavljenje na Telegramu u sredu, ali nije naveden datum kada su snimljene. Tenkovi T-54 su se proizvodili nekoliko godina, pa nije jasno koliko ovi sa fotografija mogu da budu stari.

CIT je rekao da se na fotografijama možda nalazi i njegov naslednik, T-55.

Grupa navodi da je upotreba T-54 bolja nego nemati tenkove uopšte, ali je primetila niz nedostataka primitivne tehnologije, kao što su rudimentarni nišani, nedostatak daljinomera i loša stabilizacija oružja.

Rečeno je da su tenkovi dovezeni "na zapad". To bi bilo u skladu sa planom da se oni rasporede u Ukrajini, iako je CIT rekao da nema konkretnih informacija o planovima Rusije za njih.

Već je zabeleženo kako Rusija pokušava da zauzme zemlju sa veoma zastarelim oklopnim vozilom. To uključuje elitnu rusku jedinicu koja se bori sa 60-godišnjim tenkovima T-62 nakon što su ostali tenkovi uništeni.

Prema posmatračima, Rusija navodno gubi veliki broj tenkova u ratu sa Ukrajinom.

Grupa koja prati gubitke ruske opreme rekla je u februaru da je Rusija izgubila najmanje 1.500 tenkova u Ukrajini, što je više od polovine tenkova koje je poslala u Ukrajinu na početku invazije u februaru 2022. godine.

Druga analiza od strane Međunarodnog instituta za strateške poslove prošlog meseca pokazala je da je Rusija izgubila više od 2.000 tenkova. Ukrajina je ranije ovog meseca tvrdila da je Rusija izgubila 21 tenk u jednom danu.

Dok se Rusija suočava sa problemima, Ukrajina očekuje isporuku modernih tenkova od zapadnih savezika, uključujući Leopard-2 od Evrope, 2 britanska Čelendžera i tenkove Abrams iz SAD.

Video: Nemačka i SAD šalju tenkove Ukrajini, uporedili smo Leoparde i Abramse

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA