Vreme čitanja: oko 2 min.

Smrtonosni virus sličan eboli širi se po Africi, upozorava SZO

Vreme čitanja: oko 2 min.

SZO upozorava da se mrtonosna Marburgova bolest se širi u dve afričke zemlje, sa više smrtnih i prijavljenih slučajeva

  • 3
Marburg virus Foto: Wikipedia/The University of Texas Medical Branch at Galveston

Smrtonosna Marburgova bolest se širi u dve afričke zemlje, sa više smrtnih slučajeva i prijavljenih slučajeva.

U Ekvatorijalnoj Gvineji je prijavljeno osam novih potvrđenih infekcija, saopštila je u četvrtak Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Ukupno je prijavljeno dvadeset smrtnih slučajeva, sa ukupno devet laboratorijski potvrđenih slučajeva i 20 verovatnih slučajeva od izbijanja prošlog meseca.

Slično eboli, ovaj virus uzrokuje virusnu hemoragičnu groznic, krvlju umrljano povraćanje, dijareju i umor.

Ne postoje vakcine ili antivirusni tretmani i može imati stopu smrtnosti do 88 odsto, prema SZO.  Prosečna stopa smrtnosti je oko 50 odsto.

Stručnjaci su upozorili da se napori za zaustavljanje širenja moraju intenzivirati jer su novi slučajevi u Ekvatorijalnoj Gvineji međusobno udaljeni oko 150 kilometara. Od osam infekcija, dve su bile u provinciji Kie-Ntem, četiri iz Litorala i dve iz provincije Centar Sur.

"Potvrda ovih novih slučajeva je kritičan signal za povećanje napora reagovanja kako bi se brzo zaustavio lanac prenosa", rekao je direktor SZO za Afriku Matšidiso Moeti u saopštenju.

Tanzanija je juče objavila prvui pojavu te bolesti uz pet smrtnih slučajeva prijavljenih u Kageri. Ekipe hitne pomoći poslate su u oblast u severozapadnom regionu zemlje pošto su u bolnici prijavljena još tri slučaja.

Ministarka zdravlja Tanzanije Umi Mvalimu rekla je da je bolest obuzdana i da je uverena da se neće dalje širiti.

Prošlog meseca, kamerunski zdravstveni zvaničnici rekli su da dvoje tinejdžera pate od sumnjivih slučajeva. Ali, nacionalno ministarstvo zdravlja odbacilo je izveštaje, a kretanje je trenutno ograničeno duž granice kako bi se izbegla zaraza.

Marburg virusna bolest je prvobitno otkrivena 1967. godine nakon istovremenih epidemija u Marburgu i Frankfurtu u Nemačkoj i u Beogradu, Srbija.

Egipatski slepi miš često nosi virus, ali mogu i afrički zeleni majmuni i svinje. Prenosi se sa čoveka na čoveka direktnim kontaktom sa krvlju, izlučevinama, organima ili drugim telesnim tečnostima zaraženih ljudi, kao i sa površinama i materijalima kontaminiranim ovim tečnostima, navodi SZO.

I Marburg i ebola – koji su izazvali epidemiju u zapadnoj Africi od 2013. do 2016. – članovi su porodice Filoviridae (filovirus). Uzrokuju ih različiti virusi, ali su dve bolesti klinički slične.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA