Vreme čitanja: oko 8 min.

Osuđena za ubistvo Hane, robija u najstrožem ženskom zatvoru: Prvo priznala zločin, sad tvrdi da je nevina

Vreme čitanja: oko 8 min.

Linzi kaže da je devojčica nekoliko dana pre smrti izgledala kao da nije pri svesti na momente

  • 0
Lindsay Partin Foto: Butler County Sheriff's Office

Linzi Melisa Partin već godinama služi kaznu u ženskom zatvoru najveće sigurnosti u Ohaju.

Iako ima strah da zatvori oči, kada to uspe da uradi sanja kako grli svoje ćerke. Međutim, kada ponovo otvori oči sačeka je sumorna realnost- zatvorena je u maloj ćeliji i osuđena je za zločin koji, kako ona tvrdi, nije počinila.

"Toliko volim svoje ćerke, toliko mi nedostaju da me boli. Ja ovako nisam zamišljala majčinstvo", rekla je Linzi.

Linzi je 2019. godine osuđena na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva trogodišnje Hane Vaš, ćerke njenih komšija koje je često čuvala.

Tokom suđenja saopšteno je da je Linzi tresla i udarala devojčicu, zbog čega je ona zadobila ozbiljne povrede mozga. Ona je prvo priznala zločin, ali je tri godine kasnije promenila priču i tvrdi da je bila primorana na pristanak.

Linzi tvrdi da kod sebe ima fotografiju koja može da dokaže njenu nevinost, ali tvrdi da joj je jako teško da o tome priča javno.

"Moje reči su jednom izvučene iz konteksta i zbog toga sam danas ovde. Zato sam danas jako obazriva", počinje ona svoju ispovest.

Dok priča sa novinarima, njen glas je smiren, ali joj se oči napune suza čim pomene njenu decu.

"Želim da svet zna da sam nevina. Nikada nikog ne bih povredila, a posebno ne nedužno dete", kazala je ona.

Linzi kaže da je Hana imala jake glavobolje

Prema njenoj priči mala Hana je kolabirala u garaži 8. marta 2018. godine. Do tog dana Linzi, koja je sertifikovani bebisiter, često je čuvala devojčicu.

U to vreme Linzi je radila u knjižari svog oca, prodavala je kozmetiku i čuvala je decu uveče kako bi mogla da skupi novac za odgajanje ćerke.

Njen komšija Džejson se sa ćerkom Hanom preselio u kuću pored Linzine godinu dana pre tragičnog događaja.

Hanina majka Adriana već je boravila u zatvoru zbog konzumiranja heroina. Tokom trudnoće sa Hanom, Adriana je koristila heroin, pa je zbog toga devojčica bila "navučena" na ovu drogu.

Kada je Linzi upoznala Džejsona primetila je da mu je odeća često prljava i izgužvana, a mala Hana je delovala neuredno. Njeno lice je često bilo umazano hranom, pa joj je odmah bilo jasno da se otac muči sa odgajanjem ćerkice.

"Uvek kada bi me video kako čuvam Hanu bio je hladnokrvan. Uvek sam se trudila da ih zbližim", rekla je Linzi.

Nakon što su čuli da Džejson traži posao, Linzin partner Timoti ponudio mu je da radi u njegovoj građevinskoj firmi. Za to vreme Linzi bi čuvala malu Hanu.

Iako joj je u početku čuvanje deteta bilo naporno, Linzi je vremenom zavolela devojčicu.

"Bilo je lako brinuti o njoj i voleti je. Želela sam da ima sigurnost i mesto na kom će moći da ima srećno detinjstvo. Jako sam volela Hanu. Ona je bila moja, kao i moje devojčice. Uvek sam je smatrala članom porodice", rekla je Linzi.

Ona je brinula o Hani osam meseci pet dana nedeljno. Za čuvanje deteta dobijala je 25 dolara dnevno, iako je Džejson često kasnio sa plaćanjem.

Kada se vrarti u prošlost, Linzi tvrdi da je bilo znakova da sa devojčicinim zdravljem nešto nije u redu. Ona je Džejsonu rekla da misli da njena ćerka ima svakodnevne glavobolje, ponekad toliko jaku da je morala da odspava.

On joj je tada govorio da Hana ima alergiju i da kada se to dogodi može da joj daje lek Tilenol.

Linzi kaže da je devojčica nekoliko dana pre smrti izgledala kao da nije pri svesti na momente. Zbog glavobolje nije želela da igra balet, a drugog dana joj se zavrtelo u glavi i samo je pala ispred njene garaže.

Ona je posumnjala da devojčica ima potres mozga i rekla je Haninom tati da je odmah odvede do bolnice. On ju je tada uverio da hoće. Kada su ga novinari Metro news-a pitali za komentar, on je rekao da Lindzi laže.

Zatvorenici Hana provosi vreme u zatvoru i mašta o slobodi Foto: Milena Đorđević

Devojčica je imala aneurizmu na mozgu

Tog kobnog dana kada je Džejson ostavio Hanu kod Linzi, ona je po ulasku u kuću rekla dve reči "krofna i kauč", a zatim je pala i udarila glavom o pod.

Linzi je stavila Hanu na kauč u garaži, koja je u tom trenutku bila bez svesti.

"Bila sam uplašena i zbunjena. Nisam znala šta se dešava. Mislila sam da je samo pala i da će biti dobro", priseća se Linzi.

Ona je odmah nazvala devojčicinog oca, a zatim i Hitnu pomoć.

Lekari su devojčicu odmah prevezli u bolnicu u Sinsinatiju.

Policija je odmah posumnjala da su Linzi ili Džejson povredili devojčicu. Oboje je policija odmah ispitala.

Linzi je pristala da razgovara sa inspektorima bez advokata, a kada se razgovor završio njoj je bilo dozvoljeno da ode kući.

Kada je iz policije došla u bolnicu, nisu joj dozvolili da priđe Hani.

Džejson je rekao da je njegova ćerka dobila aneurizmu na mozgu, ali da će biti dobro. Međutim, Linzi je sutra ujutru u 9 uhapšena u svojoj kući.

Za to vreme Hana je bila u komi nakon operacije mozga.

"Doktor je rekao da ima povrede kao da je bačena sa drugog sprata kuće i udarila glavom o beton. Imala je ozbiljnu povredu glave", rekao je Hanin deda, koji je sve vreme bio sa njom u bolnici.

U policijskoj stanici Linzi kaže da su je primorali da prizna.

Ona kaže da su joj policajci navodno rekli šta bi sve moglo da joj se dogodi. Kada su joj rekli da prizna da je udarila Hanu, a zatim je protresla kako bi prestala da plače jer ju je ostac ostavio, ona je pristala.

Kaže da je to uradila jer nije mogla da se suresredi na ispitivanja jer je njena ćerka jako plakala u drugoj prostoriji.

"Osećala sam kao da oni žele da to kažem. Radila sam ono što su mi rekli, jednostavno želela sam da se sve što pre prođe", kazala je ona u suzama.

Linzi je nakon Hanine smrti optužena za ubistvo

Međutim, nakon Hanine smrti situacija se dodatno pogoršala. Linzi je optužena za ubistvo iz nehata, kao i zbog ugrožavanja deteta.

Tokom suđenja poroti je rečeno da je ona priznala ubistvo, a na suđenju je devojčicin deda rekao da mu se unuka žalila da ju je Linzi jednom povredila.

Linzini advokati su sve vreme pokušali da dokažu da je Džejson ubica, a takođe su sudu dostavili fotografije njegovog neurednog stana, kao i mesta gde je devojčica spavala na dušeku.

"Odlazak u sud mi je bio užasno težak. Mrzela sam jer je sve to uticalo jako na moju porodicu. Sve vreme sam posmatrala kako me mediji osuđuju unapred", kazala je ona.

Nakon sedmodnevnog suđenja, porota je Linzi proglasila krivom po svim tačkama optužnice.

"Bila sam u šoku, nikada nisam očekivala da ću biti osuđena. Osećala sam se kao da ne mogu da dišem i hodam. Sećam se da sam pogledala svoje roditelje. Mama mi je poslala poljubac, a tata je rekao da će on sve da sredi", priseća s eona.

Dok dane provodi u ćeliji, Linzi tvrdi da je sigurna u svoju nevinost.

"Nikada nisam povredila Hanu, ja ovo ne zaslužujem", tvrdila je ona.

Ona tvrdi da je za sve kriv devojčicin otac koji je nekoliko puta prošao poligrafsko ispitivanje kako bi dokazao nevinost.

Žena tvrdi d aje osuđena jer su na suđenju prikazane fotografije sa Hanine obdukcije.

"Bilo mi je teško da to gledam. To je bila devojčica koju toliko volim", kazala je.

Porodica ne sumnja u Linzinu nevinost

Svi koji poznaju Linzi tvrde da su sigurni u njenu nevinost.

Linzi je na žalbe i advokate do sada potrošila 75.000 dolara, svu ušteđevinu koju su imali.

Jedna privatna detektivka koja ima svoj Jutjub kanal, govorila je u jednom od videa o smrti male Hane. U videu je istakla da se na fotografiji sa Haninog drugog rođendana vide dve modrice na ruci. To je snimljeno pre nego što su oni upoznali Linzi.

Njena porodica se nada da će ova fotografija pomoći da se dokaže Linzina nevinost.

Hanina porodica se u međuvremenu zaklela da nikada neće dozvoliti da Linzi izađe na slobodu.

"Bebisiterka ju je udarila o betonski pod u garaži. Sama je sve priznala u policiji. Nikad joj neću oprostiti. Možda joj se neću osvetiti u ovom svetu, ali hoću u sledećem. Znam da ću zbog toga u pakao", rekao je Hanin deda.

Džejson je ispričao da mu je još uvek jako teško i da ne može da se navikne da njegove ćerke nema.

"Poverio sam Linzi svoje dete i ona ju je ubila. Tačno je da moja kuća nije bila čista i da nisam uvek imao mleka, ali kakve to veze ima", rekao je on.

Sa druge strane, Linzina porodica kaže da se jako teško nose sa njenom patnjom.

"Ne spavamo dobro, odavno smo prestali da spavamo. Želimo pravdu za nju. Našoj ćerki tamo nije mesto" rekao je Linzin otac.

Oni je jednom mesečno posećuju. Nadaju se da će preko donacija skupiti novac da nastave pravnu borbu za njenu slobodu. Kažu da su jako ponosni na to koliko je jaka.

Dok provodi vreme u zatvoru ona se sve vreme trudi da bude zauzeta. Pomogla je drugim zatvorenicima da podnesu žalbi i izađu na slobodu. Vreme provodi čitajući knjige i perući veš, a u zatvoru pohađa i muzičku radionicu.

Pomogla je nekim zatvorenicama da dobiju diplomu srednje škole. Međutim, iako je zauzeta, ne prestaje da misli o izlasku na slobodu.

"Moram da odem odavde pre nego što mi majka umre slomljenog srca i pre nego što me moje ćerke zaborave", kazala je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA