Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusi predstavili novi transportni dron: "Leteći plakar" uskoro stiže na front

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kabasti objekat na mutnom snimku deluje kao avioni s početka razvoja avijacije, ali zato ima neke interesantne karakteristike

  • 6
UKRAJINA, SLOVIJANSK, vojnik, vojska Foto: Virginie Nguyen Hoang / AFP / Profimedia

Rat u Ukrajini postao je poligon za testiranje najsavremenijeg naoružanja i vojnih sistema, naročito dronova i drugih bespilotnih letelica koje su zauzeli centralno mesto u ovom sukobu.

Na obe strane se koriste taktički osmatrački i borbeni dronovi, a sada je Rusija predstavila nešto što više liči na leteći plakar, nego na borbeno sredstvo, a koji će u borbu biti uveden u aprilu.

Na snimku koji se pojavio na internetu vidi se objekat čudnog oblika koji izgleda kao avioni s početka razvoja avijacije. Ipak, on ima neke interesantne karakteristike.

Ova kabasta letelica, kako se navodi, je bespilotni transportni uređaj koji može da preleti do 600 kilometara noseći 250 kilograma ili dve do tri osobe. Plafon leta mu je 3.000 metara, krstareća brzina 195 kilometara na sat, nije naročito lep, a dizajn podseća na "domaći brend", konstatuje nemački "Bild".

Poređenja radi, bespilotne letelice koje je Rusija kupila u Iranu koštaju 20.000 evra, mogu da prenesu 60 kilograma eksploziva i lete više od četiri ptua dalje, odnosno gotovo 2500 km.

Ova bespilotna letelica se kontroliše pomoću radarskih, optičkih i kartografskih senzora.

Modularni dizajn takođe treba da omogući brzu zamenu krila, motora ili stajnog trapa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D'Mitar

    24. mart 2023 | 16:34

    Nekada su Rusi i Rusija davali veliki podstrek napretku i razvoju civilizacije i čovečanstva. Rusija i Rusi su bili skoro pa lokomotiva toga napretka. Brojni naučnici, inžinjeri, umetnici, književnci, pesnici... A u Putinovoj Rusiji se samo za ratove spremaju. Današnja Rusija je Zona sumraka.

  • Banjica BG

    24. mart 2023 | 16:27

    Umeju li u Rusiji išta napraviti a da nije militarističko? Evo ništa ne mogu naći iz Rusije od potrepština koje služe svakodnevnim životnim potrebama.

  • Aca

    25. mart 2023 | 05:21

    Pa to je lada sa krilima. Kakav dron.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA