Vreme čitanja: oko 6 min.

Princ Hari u sve većim problemima: Raste pritisak za otkrivanje istine o njegovoj američkoj vizi

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nakon što je u autobiograifji priznao da je koristio drogu, rastu pritisci da se otkrije da li je na ta pitanja iskreno odgovio u upitniku za američku vizu. Ako nije - biće verovatno deportovan!

  • 1
Prince Harry, Princ Hari

Foto: Tanjug/AP

Ostrvski mediji ne praštaju princu Hariju što je ne samo napustio, već i više puta žestoko isprozivao kraljevsku porodicu.

Nakon otkrića krenula je kampanja da se Vojvodi od Saseksa ukine američka viza, pošto je aplicirajući za nju slagao da se nije drogirao. Princ je to opovrgao u svojoj autobiografiji "Spare", koju njegovi protivnici sada koriste kako bi izdejstvovali da mu se ukine viza po kojoj živi i radi u SAD.

"Heritage Foundation", konzervativni istraživački institut fokusiran na javnu politiku, trenutno se bori sa Ministarstvom za unutrašnju bezbednost (DHS) da dobije kopiju zahteva za vizu Vojvode od Saseksa prema Zakonu o slobodi informacija.

Direktor istraživačkog centra i njihov advokat rekli su za "Dejli mejl" da bi imigracioni dokumenti mogli da razotkriju teško diplomatsko pitanje: da li je Hari izjavio da je ranije koristio ilegalne droge i da li su mu službenici DHS-a dali poseban tretman.

Dok se prijavljivao za svoju boravišnu dozvolu, Hari je morao da popuni formular sa pitanjem da li je ikada koristio ilegalne droge. Odgovor sa "da" često dovodi do odbijanja aplikacije ili niza dodatnih prepreka koje mogu uključivati čak i testove na drogu i intervjue pre nego što dobijete posebno oslobađanje da bi se dozvolila viza.

Hari je priznao da je uzimao kokain, magične pečurke i kanabis u svojim memoarima "Spare" i u intervjuima.

Heritidž fondacija tvrdi da to znači da je ili lagao u aplikaciji – verovatno siguran da bi zbog toga bio odbijen za vizu – ili mu je DHS dao posebno odricanje. U pokušaju da to saznaju, oni su 8. marta podneli zahtev državnoj agenciji po Zakonu o slobodi informisanja.

U ekskluzivnom intervjuu za "Dejli mejl" advokat Fondacije i bivši najviši savetnik Kongresa Semjuel Djui otkrio je da zvaničnici DHS trenutno pokušavaju da pronađu zapise o princu, koji ima nekoliko različitih zvaničnih titula i legalnih imena koja je možda koristio na svom američkom imigracionom zahtevu.

Djui je dodao da će, ako ne dobije zadovoljavajući odgovor do 12. aprila, tužiti vladu federalnom sudu u Vašingtonu.

"Čak i ako je ušao preko vize, DHS to i dalje mora da odobri, jer i vi morate biti prihvatljivi u zemlji", rekao je Djui. "Naš zahtev se odnosi na to da li je on prihvatljiv bez odricanja, s obzirom na njegovu dugu istoriju upotrebe narkotika. Pojedinci u prošlosti sa tom istorijom nisu puštani u zemlju."

Godine 2014. slavnoj kuvarici Najdželi Loson zabranjen je ulazak u SAD jer je priznala da je uzimala drogu. Frontmen benda "Libertines" Pit Doerti takođe je poznat po zabrani ulaska u SAD zbog hapšenja vezanih za drogu.

Advokat, koji je ranije bio zadužen za nadzor i istrage u Komitetu za finansijske usluge Predstavničkog doma američkog Kongresa, rekao je za "Dejli mejl" da za dobijanje Harijeve dokumentacije mora postojati javni interes koji pobeđuje bilo kakvu zabrinutost za privatnost.

Princ Hari

Da li se podaci iz autobigrafije princa poklapaju s onima koje je dao aplicirajući za američku vizu? Foto: Tanjug/AP

"Postoji presedan za dobijanje ovih informacija o imigraciji od imigracionih vlasti", rekao je on. "Prvo pitanje koje će sud postaviti je koliko ovde postoji interes za privatnost? I mislimo da je najniže što može biti. Ovo je javna ličnost koja je poznata po komercijalnoj dobiti", rekao je advokat. "On se toliko agresivno izložio javnosti radi svoje komercijalne koristi da je to savršena oluja umanjenih prava na privatnost."

Advokat se našalio da će zamoliti sudiju da "pogleda epizodu 'South Parka'" – misleći na satirični crtani film koji je napao princa Harija i Megan Markl prikazujući "princa od Kanade i njegovu ženu" kako kreću na "svetsku turneju privatnosti", glasno zahtevajući "privatnost", a istovremeno promovišući knjigu.

"Drugo pitanje koje će sud postaviti je šta je javni interes?", Djui je rekao. "Imamo ozbiljan problem sa imigracionim sistemom u ovoj zemlji. A veliki deo tog problema je što se zakoni ne sprovode. Pitanje je, dakle, da li je princu Hariju dat povlašćeni tretman zbog toga ko je on bio? Da li proces nije ispoštovan? Da nije, to je velika stvar. Ako provode mnogo vremena dajući posebnu neopravdanu prednost princu Hariju, kako to utiče na uobičajene aplikacije za imigraciju gde ljudi pažljivo stavljaju tačku na svako I i precrtavaju svako T? U svojoj autobiografiji 'Spare', Hari je otkrio da je prvi put uzeo kokain tokom vikenda kada je imao 17 godina. U drugim prilikama je napravio 'još nekoliko redaka'", kaže advokat.

Hari je priznao i da je halucinirao tokom događaja prepunog slavnih u Kaliforniji i da je pušio kanabis nakon prvog sastanka sa Megan. Govorio je o svom "pozitivnom" iskustvu sa psihodeličnom drogom ajahuaskom rekavši da mi je to "donelo osećaj opuštenosti, opuštanja, udobnosti, lakoće koju sam uspeo da zadržim neko vreme".

Ajahuaska je ilegalna u Sjedinjenim Državama, osim ako nije za versku upotrebu.

Vojvoda je dao komentare u intervjuu sa terapeutom dr Gaborom Mateom, otvorenim zagovornikom dekriminalizacije lekova koji je navodno koristio amazonsku biljku za lečenje pacijenata koji pate od mentalnih bolesti.

Princ Hari i Megan Markl

Hoće li ostati u SAD: Hari i Megan Foto: Wiese/face to face/Face to Face/Profimedia

Najl Gardiner, direktor Centra za slobodu Margaret Tačer pri Heritidž fondaciji, rekao je za "Dejli mejl" da bi zahtev za FOIA mogao imati ozbiljne posledice po Harijev stalni imigracioni status – ako se pokaže da je lagao na službenim obrascima.

"Mislim da ono što se dešava sa ovim zahtevom FOIA ima direktan uticaj na ono što se dešava sa Harijevom budućnošću u SAD, ako on zaista želi da postane stalni stanovnik SAD ili američki državljanin", rekao je on.

"Ulozi su ovde veoma visoki. Ovo pitanje zahteva za vizu ima velike implikacije na njegovu budućnost u Sjedinjenim Državama", rekao je Gardiner  i dodao da veruje da je princ sada odustao od bilo kakvih kredibilnih tvrdnji o privatnosti u vezi sa dokumentima DHS.

"Hari može da priča šta hoće o zaštiti privatnosti, ali upravo je napisao ogromnu knjigu koja opisuje svu njegovu upotrebu droga. Rekao bih da ovo nije baš pametan potez", rekao je.

"Niko ne bi trebalo da bude iznad zakona. Nije važno da li ste član kraljevske porodice, prema svima treba postupati isto. Mislim da je u javnom interesu da se zna da li je Hari bio potpuno transparentan u dokumentovanju celokupne upotrebe droge koju je naveo u autobiografiji. Mislim da će javnost biti zaista ogorčena ako je primljen u SAD kroz sistem preferencija i privilegija, ili ako je ušao bez otkrivanja pune informacije", rekao je on.

Stejt department je za "Dejli mejl" odgovorio da zakon o imigraciji čini evidenciju o vizama poverljivom.

"Evidencija o vizama je poverljiva prema članu 222(f) Zakona o imigraciji i državljanstvu (INA); stoga, ne možemo da razgovaramo o detaljima pojedinačnih slučajeva viza", rekao je portparol.

Ali, Djui je rekao da se ovaj zakon odnosi samo na "mali deo" imigracionih dokumenata koje drži Stejt department, a ne na glavninu dosijea koje poseduju odeljenja DHS-a kao što su Carina i imigraciona služba Sjedinjenih Država (USCIS) ili Carina i zaštita granica (CBP). On je rekao da DHS rutinski objavljuje imigracione dokumente koji se odnose na značajne pojedince, ukazujući na zapise majke Kamale Haris Šjamale Gopalan Haris 2020. godine, glumca Pitera Mejhjua 2019. i Džordža Harisona 2001. na veb stranici odeljenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravnik BG

    24. mart 2023 | 18:52

    Sredili su Princezu Dajanu sada i njega maltretiraju. Ostavite Harija na miru,suvise ste providni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA