Vreme čitanja: oko 2 min.

Milione evra skrivali u podu kancelarije: Razbucana banda koja je švercovala gorivo sa Balkana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom pretresa policija je otkrila milione evra u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od istraživanih kompanija i to koristeći pse trenirane za traženje novčanica

  • 0

Italijanska finansijska policija zamrzla je imovinu vrednu 149 miliona evra trojici muškaraca, koji se sumnjiče da su u Italiju ilegalno dovozili gorivo iz Hrvatske i Slovenije.

Na zahtev Kancelarije evropskog javnog tužioca u Bolonji, nalog je izdao istražni sudija iz Parme protiv pet pojedinaca i dve kompanije uključene u trgovinu gorivom.

Sudska odluka o zapleni gotovine, blokadi bankovnih računa i nekretnina izvršena je u Parmi, Potenzi i Salernu.

Tokom pretresa Guardia di Finanza otkrila je milione evra u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od istraživanih kompanija i to koristeći pse trenirane za traženje novčanica.

Inspektori sumnjaju na složenu kriminalnu operaciju koja iskorišćava pravila EU o prekograničnim transakcijama između država članica jer su one izuzete od poreza na dodanu vrednost (PDV).

Istraga se odnosi na kriminalnu grupu koju čine tri osobe, svi Italijani, koji rade iz Dubaija, Majamija i Salerna.

Osumnjičeni su da su gorivo unosili na teritoriju Italije iz Hrvatske i Slovenije i preprodavali ga po niskoj ceni, koristeći niz fiktivnih kompanija kao posrednike. Istražitelji su ušli u trag čak 31 kompanije koje su postojale samo na papiru. Služile su za umanjivanje poreskih obaveza.

Gorivo su prodavali kompaniji sa sedištem u Parmi, za koju se veruje da je počinila prevaru u vezi s PDV-om, što joj je omogućilo preprodaju petrohemijskih proizvoda ispod tržišnih cena, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na ostale privredne subjekte.

Prema istrazi, goriva su uvezena preko dve kompanije sa sedištem u EU iz rafinerija u Sloveniji i Hrvatskoj vozilima hrvatskog transportnog preduzeća kojim je upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja.

Gorivo je prodavano na 17 benzinskih pumpi u više italijanskih gradova.

Prve sumnje pojavile su se još 2019. godine iako se sada otkrilo da je ovaj kriminalni lanac funkcionisao od 2016. godine.

Kako piše Telegram prikazivali su da gorivo i naftni derivati koji su nabavljani u Hrvatskoj i Sloveniji najpre prodaju u Veliku Britaniju i Rumuniju, da bi zatim dokumentacija stizala u Italiju. Istovremeno, natovarene cisterne, koje su istražitelji tajno nadzirali, prolazile su direktno iz Hrvatske i Slovenije u Italiju.

Procenjuje se da je italijanski budžet oštećen za oko 92 miliona evra neplaćenog poreza. Kancelarija evropskog tužioca navodi kako je u nekim slučajevima kao posrednik korišćeno preduzeće sa sedištem u Potenzi, čija je jedina svrha bila uvođenje dodatnog fiktivnog člana u trgovačkom lancu, kako prevara ne bi bila direktno povezana sa kompanijom sa sedištem u Parmi.

Krivična dela koja se istražuju uključuju prevaru finansijske uprave, izdavanje i korišćenje lažnih računa i krivotvorenje i lažiranje ili izostavljene prijave PDV-a i poreza na dohodak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA