Vreme čitanja: oko 2 min.

Tramp na prvom predizbornom skupu u Teksasu: Ja sam najneviniji čovek u istoriji SAD-a

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tramp je juče održao prvi skup kampanje za predsedničke izbore 2024. u teksaškom gradu Vejku, inače poznatom po žestokom otporu saveznoj vladi

  • 0
Donald Tramp Teksas predizborni skup Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp pred hiljadama pristalica juče u Teksasu rekao je da se protiv njega sprovode jedna za drugom lažne istrage i da se progoni staljinističkim metodama.

"Od početka su to lov na veštice i lažne istrage jedna za drugom, nešto ravno iz užasa staljinističke Rusije", rekao je.

Trampa trenutno istražuju tužioci s Menhetna zbog mogućeg kršenja zakona o finansiranju izbornih kampanja jer je uoči predsedničkih izbora 2016. platio porno glumici 130.000 dolara da ne govori o vezi s njim.

Posebni istražitelj Ministarstva pravosuđa istražuje, pak, navode da je sakrio gomilu tajnih dokumenata s namerom da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020.

Tramp je juče održao prvi skup kampanje za predsedničke izbore 2024. u teksaškom gradu Vejku, inače poznatom po žestokom otporu saveznoj vladi, prenosi Hina.

Tramp se u poslednje vreme, uključujući na skupu u Teksasu, koristi retorikom koja podseća na onu kojom je podstakao masu svojih pristalica da napadnu Kapitol i pokušaju da spreče prenos vlasti na izbornog pobednika Džoa Bajdena.

Kazao je da "njihovi neprijatelji očajnički pokušavaju da ih spreče i da čine sve da slome naš duh i volju".

"Ali nisu uspeli. Samo su nas ojačali. A 2024. konačna je bitka i biće velika. Ako me vratite u Belu kuću, njihova će vladavina Amerikom biti gotova i bićemo opet slobodna nacija", poručio je Putin-

Odluka da skup održi u Vejku, gde se pre 30 godina dogodio krvavi napad na sektu koja se protivila saveznoj vlasti, podigla je mnoga pitanja.

U proleće 1993. svet je 51 dan napeto pratio opsadu FBI-ja na farmi u kojoj su se bili ukopali naoružani sledbenici vođe Dejvida Koreša. U požaru na farmi poginulo je 76 pripadnika sekte, među kojima 20 dece. Poginula su i četiri policajca.

Trampova kampanja tvrdi da lokacija i vreme skupa nemaju veze s godišnjicom opsade u Vejku. Kažu da je taj grad izabran jer se nalazi u blizini četiri velike teksaške metropolitske zone, Dalasa, Hjustona, Ostina i San Antonija i ima infrastrukturu potrebnu za primanje hiljade ljudi.

Tramp: Ja sam najneviniji čovek u istoriji Amerike

Satima pre nego što je Tramp stigao na skup, stotine njegovih pristalica počele su da pristižu i na štandovima da kupuju Trampove zastavice, nalepnice i akcijske figurice.

"On je nevin čovek, progonjen", rekao je Alan Kregel (56) koji je sa suprugom doputovao iz Dalasa da ga prvi put uživo vidi. Isto misli i Tramp.

"Ja sam najneviniji čovek u istoriji Amerike. Imam loš publicitet, ali podrška mi ide do neba", rekao je on.

U borbi za republikansku nominaciju mogao bi, međutim, da ima teškog protivnika u floridskom guverneru Ronu De Santisu.

De Santis (44) službeno još nije objavio da će se kandidovati, ali nema sumnje da će biti jedan od Trampovih najvećih rivala u Republikanskoj stranci.

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA