Vreme čitanja: oko 2 min.

Čim Putin kaže "nuklearno", svet obraća pažnju: Ruski lider novom odlukom želi da sakrije svoje probleme?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oružje koje Putin planira da prebaci u Belorusiju nije strateško nuklearno oružje, džinovske interkontinentalne balističke rakete koje bi, ako budu ispaljene, mogle da okončaju život na Zemlji

  • 12
Arhivske Putin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da planira da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, susednom savezniku odakle je pokrenuo deo svoje invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Kada Putin upotrebi reč "nuklearno", svet obraća pažnju i čini se da je to glavni razlog zašto je to rekao.

CNN piše da, kao i obično kod Putina, svet bi trebalo da pročita sitna slova i proveri kontekst. Oružje koje Putin planira da prebaci u Belorusiju nije strateško nuklearno oružje, džinovske interkontinentalne balističke rakete koje bi, ako budu ispaljene, mogle da okončaju život na Zemlji.

Taktičko nuklearno oružje je manje, ali moćno i može se koristiti na bojnom polju. Putin je pretio mogućnošću nuklearnog rata poslednjih godinu dana, posebno kada njegova vojna operacija u Ukrajini posustaje.

To bi moglo da pomogne da se objasni kontekst Putinovog saopštenja. CNN piše da je on sada čovek sa puno problema. Ruske snage bombarduju ukrajinske gradove iz vazduha, ali njihov kopneni rat ne napreduje puno.

Osim nekoliko novih trgovinskih sporazuma sa Kinom, Putin nije dobio mnogo od svog samita sa kineskim liderom Si Đinpingom. Ako ništa drugo, čini se da je Rusija sada mlađi partner Kine. Tu je i odluka Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje Putina.

Putin je za odluku o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja okrivio drugu stranu, rekavši da ju je doneo kao odgovor na odluku Velike Britanije da snabdeva Ukrajinu protivoklopnom municijom koja sadrži osiromašeni uranijum.

To je, navodi Putin, opasna eskalacija. Velika Britanija to negira, objašnjavajući da se municija koristi samo u konvencionalne svrhe.

Putin je rekao da Rusija već gradi skladište za taktičko nuklearno oružje koje će biti spremno do jula. Nije naveo konkretan datum kada će taktičko oružje stići.

Štaviše, primećuje on, Rusija već ima 10 aviona sposobnih da nose nuklearno oružje, kao i nekoliko raketnih sistema kratkog dometa Iskander koji bi mogli da nose nuklearno oružje.

Značajno je da je ruski lider rekao da neće preneti kontrolu nad taktičkim nuklearnim oružjem beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, koji već duže vreme traži oružje.

To se čini čudnim sagovornicima CNN-a.

Lukašenko je, kako ističu oni, 1994. godine potpisao sporazum o odustajanju od strateškog nuklearnog naoružanja koje je Belorusija još imala na kraju Hladnog rata.

Zašto bi se odlučio na ovo? Jedan diplomata ističe da bi oružje morale da održavaju ruske snage koje bi bile trajno stacionirane na beloruskom tlu, što je znak da je Lukašenko još više pod Putinovom kontrolom.

Čini se da Bajdenova administracija nije uznemirena Putinovom najavom.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je da SAD prate implikacije Putinove izjave.

"Nismo videli nijedan razlog da prilagodimo sopstveni strateški nuklearni stav, niti bilo kakve indikacije da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje. Ostajemo posvećeni kolektivnoj odbrani NATO alijanse", poručila je ona.

Pa ipak, premeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju približava ga ne samo Ukrajini već i Poljskoj, Litvaniji i Letoniji, svim saveznicima u NATO-u.

To podiže nivo pretnje u Evropi, nešto što je Putin nameravao da uradi, zaključuje CNN.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    26. mart 2023 | 10:50

    Ziveo brat Putin neka puknu dusmani.

  • Sale71🐎

    26. mart 2023 | 10:51

    Sta kaze CNN kao I uvek lazu nato fasisti

  • Boža Pub

    26. mart 2023 | 17:36

    I drugi koji imaju nuklearno oružje su ratovali ali nisu pretili nikome nuklearnim oružjem i nuklearnim ratom. Najveća opasnost po mir i opstanak čovečanstva je vlast u Moskvi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA