Vreme čitanja: oko 1 min.

"Kremlj je uzeo Belorusiju za nuklearnog taoca": Prva reakcija Ukrajine na Putinovu odluku o taktičkom oružju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako Belorusija ne učestvuje direktno u sukobu u Ukrajini, Moskva je koristila njenu teritoriju za pokretanje ofanzive na Kijev prošle godine i za izvođenje napada, tvrde ukrajinske vlasti

  • 4
Putin, Rusija Ukrajina vojska sukob zastava Foto-kolaž: Tanjug/AP, Shutterstock

"Rusija je uzela Belorusiju za nuklearnog taoca", rekla je Ukrajina nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje "taktičkog" nuklearnog oružja na teritoriju svoje saveznice.

"Kremlj je uzeo Belorusiju za nuklearnog taoca", napisao je sekretar Saveta bezbednosti Ukrajine Oleksij Danilov na Twitteru, dodajući da je ova odluka "korak prema unutrašnoj destabilizaciji zemlje", prenosi Hina.

Najava ruskog predsednika "maksimalizuje nivo negativne percepcije i javnog odbacivanja Rusije i Putina u beloruskom društvu", dodao je Danilov. Putin je izjavio u subotu da će Moskva rasporediti taktičko nuklearno oružje na području svoje saveznice Belorusije.

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već decenijama. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju. "Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto", dodao je, rekavši da ima pristanak Minska.

Iako Belorusija ne učestvuje direktno u sukobu u Ukrajini, Moskva je koristila njenu teritoriju za pokretanje ofanzive na Kijev prošle godine i za izvođenje napada, tvrde ukrajinske vlasti.

Prema Putinovim rečima, odluka o raspoređivanju taktičkog oružja u Belorusiji podstaknuta je spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijumom, o čemu je nedavno govorila britanska službenica.

Putin je zapretio da će posegnuti za istom vrstom oružja ako ga Kijev dobije.

"Rusija, naravno, ima čime da uzvrati. Imamo, bez preterivanja, stotine hiljada takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima", rekao je ruski predsednik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. mart 2023 | 15:06

    SLAVA PUTINU !!! SLAVA LUKASENKU !!! SMRT NATO FASISTIMA !!!

  • Рус

    26. mart 2023 | 16:16

    Vi ste gospodo uzeli čitavu evropu za taoca zajedno sa narodom ukraine..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA