Vreme čitanja: oko 2 min.

Severnokorejski vojnici izgubili 653 metka: Kim Džon Un zatvorio ceo grad, vojska pretresa kuće

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojska ide od kuće do kuće i traži nestalu municiju

  • 3
Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un stavio je ceo grad Hesan pod lokdaun pošto su tokom nedavnog povlačenja vojske nestala 653 metka.

Zvaničnici pretražuju svaku kuću u gradu koji ima 200.000 stanovnika, tražeči municiju, rekla su dva izvora za Radio Slobodna Azija (RFA), prenosi Daily Mail.

"Grad će ostati zatvoren sve dok se ne pronađe svih 653 metaka", rekao je jedan žitelj provincije Rjangang gde se nalazi Hesan, korejskom servisu RFA koji je želeo da ostane anoniman iz bezbednosnih razloga.

Nestanak municije za jurišnu pušku otkriven je 7. marta kada su vojnici 7. korpusa korejske vojske povlačili iz okoline grada koji se nalazi na granici sa Kinom.

Vojska je tu bils raspoređena 2020. kada je zatvorena granice na početku pandemije kovida 19.

"Potpuno su se povukli između 25. februara i 10. marta, ali opširna istraga je pokrenuta zbog nestanka metaka tokom procesa evakuacije", rekao je neimenovani žitelj.

Nestanak municije vojnici nisu odmah prijavili već su pokušali da pronađu metke, kaže taj izvor. Ali pošto nisu uspeli, obavestili su građane i počela je velika potraga.

Potraga od kuće do kuće

Policija i vojska su pokrenuli istragu, zatvorili ceo grad i počeli da pretražuju kuću po kuću.

Građani koi su videli ili uzeli metke pozivaju se da ih prijave i vrate što pre, a one koji to ne učine čeka kazna, poručuju nadležni.

"Prošle nedelje su naređenja upućena fabrikama, farmama, društvenim grupama, nadzornim jedinicama u naseljima da aktivno sarađuju sa istragom", rekao je zvaničnik i dodao da pošto municija nije pronađena u roku od 10 dana, istražni organi su počeli da šire strah među građanima tvrdeći lažno da je povlačenje vojske manevar radi povećanja bezbednosti Kim Džong Una.

Prema zakonu, osoba koja ilegalno poseduje ili premešta vatreno oružje, municiju ili drugo naoružanje biće kažnjena prinudnim radom u trajanju od tri godine.

Žitelji Hesana se plaše da će ako se municija ne pronađe, vlasti nasumično kažnjavati nedužne ljude.

Video: Ličnosti sveta: Kim Džong Un

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA