Vreme čitanja: oko 2 min.

Sinovi ruskih političara u tajnoj četi: "Odred ortaka" daleko je od krvavih borbi na liniji fronta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opozicionari u egzilu tvrde da su gotovo svi sinovi ruskih moćnika izbegli mobilizaciju

  • 9
ruski vojnici večera Bahmut Foto: Tanjug/AP

Ruski poslanici optuženi su da su organizovali izviđačku jedinicu daleko iza prve linije fronta kako bi oni i njihovi vojno sposobni sinovi mogli da učestvuju u ratu u Ukrajini, a da ne poginu.

Kremlj je poručio prethodno ruskim političarima da podrže invaziju ako žele da zasluže poštovanje običnih Rusa, piše britanski Telegraph.

Poslanici su se nakon toga prijavili za vojnu službu u tajnoj jedinici Kaskada, negde u Donbasu, otprilike na mesec dana, što im omogućuje da se fotografišu u vojnoj uniformi, a možda i dobiju poneku medalju.

VKČ-OGPU, ruski blog-kanal koji tvrdi da ima bliske veze s odbrambenim establišmentom zemlje, objavio je spisak političara iz stranke Ujedinjena Rusija Vladimira Putina koji su služili u Kaskadi.

"Ovo je 'odred ortaka' gde su poslanici i njihova deca koji se žele predstaviti kao da su bili u ratu, ali im se ne ide na prvu liniju", objavio je kanal na Telegramu.

Sinovi moćnika izbegli mobilizaciju

Sin Dmitrija Sablina, poslanika koji je osnovao četu i trenutno je vodi, snimljen je u Ukrajini kako služi zajedno s ostalim pripadnicima. Ruski opozicionarii koji žive u egzilu na Zapadu ističu da su gotovo svi sinovi moćnih Rusa uspeli da izbegnu prvu rusku mobilizaciju od 1941. godine.

Jedinica Kaskada je formirana u oktobru, mesec dana nakon Putinove naredbe za mobilizaciju, ali nije poznato koliko ta jedinica zapravo učestvuje u borbama.

"Najudobnije mesto za 'prolaznu službu' je odeljenje bespilotnih letelica u Kaskadama, jer omogućuje da ostanete na sigurnoj udaljenosti od borbene linije", objavio je VKČ-OGPU.

Fotografije prikazuju vojnike ove čete kako pripremaju dronove i proučavaju kompjuterske monitore u udobnim bunkerima, daleko od krvi i blata prve linije fronta. Kaskada se predstavlja kao polutajna jedinica za specijalne operacije, što znači da može da izbegne otkrivanje svoje lokacije, iako je Sablin u jednoj objavi na Telegramu napisao da su njegovi vojnici bazirani u Rubižneu, oko 80 kilometara od fronta.

Iako nije najhrabrija, Kaskada je možda najbolje povezana i redovno prima ugledne goste. Sergej Kirijenko, prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika, posetio je ovu jedinicu već tri puta.

Tokom poslednje Kirijenkove posete 16. marta, Sablin je na svom kanalu na Telegramu napisao da se razgovaralo o tome kako čuva svoje "ljudstvo" pre nego što je svog gosta upoznao s borcima u proruskoj jedinici Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Ovi herojski momci nose najveći teret bitaka za oslobođenje DNR-a", rekao je Sablin.

Video: Snimak kako ruski borbeni avion obara američki dron iznad Crnog mora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krug dvojke

    27. mart 2023 | 14:09

    Eeee moja sirotinjo..i Bogu si teska.

  • SrbskiBek

    27. mart 2023 | 14:59

    Setite se rata kod nas. I one sramne amnestije svih koji su zapalili preko dok je sirotinja sa juga Srbije ginula ..

  • Saks

    27. mart 2023 | 15:37

    A opozicionari i njihova djeca u jos vecoj pozadini-oni u zapadnim zemljama!No com

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA