Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne, ne radi se o hrani: Škampi spasili na hiljade života u Ukrajini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umesto kao poznati specijaliteti, škampi se našli na prvoj liniji fronta kao velika pomoć lekarima

  • 0
Kuvani škampi Foto: Shutterstock

Pri pomenu škampa prva ideja su kulinarski specijaliteti, ali oni imaju i kudikamo humaniju primenu. Na primer, na prvoj liniji fronta.

Zavoji "protiv krvarenja" napravljeni od oklopa škampa spasavaju hiljade života u Ukrajini, izjavio je za BBC doktor NHS koji radi u ratnoj zoni.

Zavoji su obloženi ekstraktom poznatim kao hitozan koji može zaustaviti krvarenje formiranjem ugrušaka.

Proizveden od strane kompanije "Nonvoven" u Somersetu, zavoji se nalaze u kompletima prve pomoći koji se šalju ukrajinskoj vojsci.

Dr Irina Ribinkina je rekla: "Spasili su mnogo života, mislim na hiljade njih."

Ona je konsultant kardio-anesteziologa i volontira za dobrotvornu organizaciju "Smart Medical Aid". Napustila je posao u Brajtonu da bi obučila medicinare na prvoj liniji fronta i mnogo puta je koristila te zavoje.

Kaže da ih koristi zajedno sa drugim kompresionim zavojima na bojnom polju.

"Naša dobrotvorna organizacija je obezbedila oko 110.000 i dobijamo mnogo povratnih informacija od ljudi koji ih koriste. Prvo je da stavite podvezu, a zatim pokušate da zaustavite krvarenje tako što ćete zaviti ranu. Dakle, ako dođe do ponovnog krvarenja, onda prepakujete onaj koji izvadite i stavite ga unutra", objasnila je ona kako se koriste ti zavoji.

Dobavljač "Bridžvotera" rekao je da je ukrajinska vojska pozvala ubrzo nakon invazije tražeći onoliko koliko je moglo da se napravi.

Gaza ima za cilj da zaustavi teško krvarenje iz rana sa kompresijom za 60 sekundi, navodi se na veb lokaciji proizvođača.

Hitozan se ekstraktuje iz oklopa škampa i zatim prečišćava. Kada dođe u kontakt sa krvlju, nabubri u gel koji napravi ugrušak.

Ove zavoje koriste i američka i britanska vojska, a takođe su korišćeni u sukobu između Rusije i Ukrajine 2014.

Predsedavajući "Nonvovena", Dejvid Lemb, rekao je: "Naš tim iz Somerseta deo je izuzetne britanske priče o uspehu koja spasava živote ukrajinskih vojnika i civila zahvaćenih najgorem sukobom u Evropi od Drugog svetskog rata."

Video: Idem u krevet i ne znam da li ću se sutradan probuditi: Sve strahote granatiranja Ukrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA