Vreme čitanja: oko 3 min.

Postoji plan za ubistvo ili hapšenje Putina, u prvi plan iskače Medvedev?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moguće je da će ga ućutkati jer previše zna, kaže za "Newsweek" Vlad Mihnenko, stručnjak za postkomunističku transformaciju istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza na britanskom Univerzitetu Oksford

  • 18
Vladimir Putin i mks u hagu Foto: Tanjug/AP

Ruskog predsednika Vladimira Putina mogla bi da ućutka elita iz njegove vlastite zemlje pre nego što dobije priliku da se suoči s pravdom na sudu u Hagu, sugeriše ruski analitičar za "Newsweek".

Putina je 17. marta Međunarodni krivični sud (MKS) optužio za nezakonitu deportaciju dece iz Ukrajine u Rusiju tokom njegove sveobuhvatne invazije na susednu zemlju.

Svih 123 država članica MKS-a, uključujući sve članice Evropske unije, većinu afričkih država, sve države Latinske i Južne Amerike osim Kube i Nikaragve, pa čak i Tadžikistan, imaju obavezu da sprovedu nalog za hapšenje i Putina i ruske predsedničke poverenice za dečja prava Marije Lvove-Belove ako ikad kroče nogom na njihovu teritoriju, ističe Centar za analizu evropske politike (CEPA).

Ali, postoji šansa da ruski čelnik ne stigne do Haga, piše "Newsweek".

Međunarodni krivični sud, Hag, Holandija Da li će Hag videti Putina? Foto: Tanjug/AP

Vlad Mihnenko, stručnjak za postkomunističku transformaciju istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza na britanskom Univerzitetu Oksford, rekao je za "Newsweek" da bi Putina mogla da ućutka elitna grupa ruskih poslovnih ljudi i istaknutih političara.

"S obzirom na Putinove široke veze širom Evrope i ono što bi potencijalno mogao da kaže sudijama o korupciji i lukavim poslovima između Moskve i velikih zapadnih prestolnica - biće puno podstreka da bude ućutkan pre Haga", ističe Mihnenko.

"Nalog za hapšenje MKS-a učinio je ruskog čelnika izuzetno ranjivim kod kuće", dodaje on.

Moskva ne priznaje jurisdikciju MKS-a niti izručuje svoje državljane. Mihnenko je, međutim, primetio da bi Putin mogao da bude i poslat na sud u Hagu ako bude uklonjen s vlasti ili ako mu ruske elite nameste hapšenje kako bi ga zbacile s vlasti.

Ako Putin rizikuje posetu državama članicama MKS-a i "upadne u nevolje", to bi mogao biti rezultat toga što su mu bezbednjaci namestili hapšenje "kako bi ga se rešili" ili kako bi ponovno uspostavili odnos Rusije sa Zapadom, napominje Mihnenko.

U kontekstu Kremlja koji pokušava da gurne nalog za hapšenje pod tepih javnog mnijenja, Mihnenko smatra nedavne izjave bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva "prilično izvanrednim".

Dmitrij Medvedev Pusta teorija ili realnost: Medvedev želi Putinovo mesto? Foto: Tanjug/AP

Medvedev, koji je trenutno na funkciji zamenika predsednika ruskog Saveta bezbednosti i takođe je bio premijer osam godina, upozorio je da bi svaki pokušaj hapšenja Putina na temelju naloga MKS-a predstavljao objavu rata Rusiji.

"Uskočio je s tvrdnjom da je 'svetiji od Pape', da je veći ratni huškač od samog Putina, kao da želi da pokaže - šta god se dogodi Putinu - ja bih mogao ponovo postati broj jedan, možete mi verovati, ultrapatriota, ja ću im pokazati...", rekao je Mihnenko.

"Na istom sastanku s čelnicima ruskog vojno-industrijskog kompleksa, pokušao ih je ujedno naterati da rade više, ‘proizvedu 1.500 tenkova ove godine ili inače...‘, citirajući dva Staljinova zastrašujuća telegrama iz Drugog svetskog rata upućena direktorima fabrika tenkova i aviona, koji su pretili smrću ‘lenjim drugovima‘ ako ne ispune proizvodne kvote. Dakle, Medvedev nastavlja sa svojim do sada besplodnim pokušajima da pridobije bezbednosne strukture, da izgleda i zvuči izuzetno čvrsto i beskompromisno u suočavanju sa zapadnim neprijateljima Rusije", dodaje Mihnenko.

U subotu je Vjačeslav Volodin, Putinov saveznik i predsednik ruskog parlamenta, predložio zabranu delovanja MKS-a.

"Potrebno je razraditi amandmane na zakone koji zabranjuju bilo kakvu aktivnost MKS-a na teritoriji naše zemlje", rekao je Volodin u objavi na svom Telegram kanalu.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Moskva

    28. mart 2023 | 17:50

    Čime se vi bavite... Ma važi uhapsiće, pa u Tuzlu, pa helikopterom u Hag na Vidovdan. E muko moja😂😂😂

  • Noksy

    28. mart 2023 | 17:40

    Hahhaa... Mislite da je Putin Sloba pa da izjedaju zemlju iznutra i da ga hapse.. .pre bi tako bilo sa Bajdenom u USA..taj film necete da gledate.. Rusi 88% vole svog predsednika i podrzavaju ovaj rat sa nacizmom u Ukrajini..

  • Oca

    28. mart 2023 | 17:38

    Obavezno...smesni ste.. Putin je kralj planete..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA