Vreme čitanja: oko 1 min.

Angela Merkel dobiće najviše nemačko odlikovanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Merkel je bila nemačka kancelarka od 2005. do 2021. godine

  • 3
Angela Merkel, Bundestag

Foto: Tanjug/AP

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel dobiće Veliki krst Reda za zasluge, najviše nemačko odlikovanje, potvrdio je kabinet predsednika Frank-Valtera Štanmajera.

Dosad su to odlikovanje dobili samo bivši kancelari Konrad Adenauer i Helmut Kol. Sva tri političara su iz konzervativne stranke Hršćansko-demokratske unije (CDU). Nagrada posebnog dizajna biće dodeljena u aprilu, saopšteno je.

Iznad ove nagrade je samo poseban ked Velikog krsta koji se dodeljuje svakom nemačkom predsedniku nakon stupanja na dužnost, kao i šefovima stranih država.

Merkel je bila kancelarka od 2005. do 2021. Prema časopisu Stern, njena porodica i brojni prijatelji iz politike biće na ceremoniji.

Pozivnice su poslate stranačkim kolegama iz CDU-a Tomasu de Maiziereu i Peteru Altmaieru, među ostalima. Pozvala je svog prvog vicekancelara iz Socijaldemokratske stranke (SPD), portparola svoje vlade i bliske saradnike.

Niko iz aktuelnog vođstva CDU-a ni iz sestrinske stranke, bavarske Hršćansko-socijalne unije (CSU) ili poslovno orijentirane Slobodne demokratske stranke (FDP) nije na popisu, piše časopis.

Pozvani su bivši istočnonemački aktivista za građanska prava Rajner Epelman, glumac Ulrih Mates i bivši nemački selektor Jirgen Klinsman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tamo neko

    29. mart 2023 | 00:37

    Angela Merkel trba da dobije ne Nemako najviše odlikovanje već Evropsko , jer je godinama stitila evropu od obog sto se danas desava …

  • Nes

    29. mart 2023 | 09:53

    Ona je lagala Rusiju Minskim sporazumom zajedno sa Francuskom, kako bi naoružavali i pripremali Ukrajnu za rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA