Vreme čitanja: oko 2 min.

Optužnicu protiv Putina pripremio Hrvat?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši hrvatski glavni državni tužilac Mladen Bajić je na vrhuncu međunarodne karijere

  • 6
Vladimir Putin i mks u hagu Foto: Tanjug/AP

Optužnicu protiv ruskog lidera Vladimira Putina pripremio je bivši hrvatski državni tužilac Mladen Bajić, javlja dnevno.hr.

Bajić je nakon najave o konačnom penzionisanju pred kraj prošle godine bio gotovo zaboravljen, ali izgleda da od toga nema ništa. Kako navodi dnevno.hr, čini se da on paralelno s karijerom koju kao honorarac gradi u Državnom tužilaštvu radi i na svojoj međunarodnoj karijeri na novom poslu u Ukrajini, gde na poziv SAD pomaže u istragama ratnih zločina.

Upućeni tvrde da Mladen Bajić deo vremena provodi na svojem zagrebačkom poslu u Tužilaštvu, a drugi deo je fokusiran na istrage vezane uz ukrajinski rat. Kako se navodi, on u sedmoj deceniji odrađuje posao života jer je deo nevelikog specijalnog tima ukrajinskog tužiteljstva za ratne zločine koje je pripremilo materijale za optužnicu koju Haški sud podiže protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, piše ovaj portal.

Međunarodni krivični sud (MKS) je nedavno izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina koga su optužili da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini, a kao jedan od članova tima koji je kreirao optužnicu ističe se bivši hrvatski glavni državni tužilac Bajić. MKS je izdao nalog za hapšenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije dece i nezakonito premeštanje ljudi s ukrajinske teritorije u Rusku Federaciju. Osim za Putinovo, izdat je i nalog za hapšenje ruske poverenice za prava dece Marije Aleksejevne Lvova-Belove pod istim optužbama.

"Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni temelji za pretpostavku da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za ranije pomenute zločine", objavio je MKS, zbog kojega se oglasila portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Međunarodni krivični sud, Hag, Holandija Iako ga Rusija ne priznaje, iz Međunarodnog krivičnog suda tvrde da mogu da sude Putinu Foto: Tanjug/AP

"Odluka MKS nema nikakvog značaja za našu državu, pa ni s pravnog aspekta", napisala je Zaharova na Telegramu, dodajući da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda te da kao takva nema obaveze prema njemu.

Sudija Pjotr Hofmanski, predsednik MKS, objasnio je kako je međunarodnim pravom okupacionim vlastima zabranjeno da premešta civile s teritorije na kojoj žive na druga područja, naglasivši da deca prema Ženevskoj konvenciji uživaju posebnu zaštitu.

"Ovo je važan trenutak u procesu pravde pred MKS-om. Sudije su pregledale informacije i dokaze koje su podneli tužioci i utvrdili da postoje verodostojne optužbe protiv ovih osoba za navodne zločine", rekao je on, a tužilac MKS-a Karim Kan, koji je početkom marta četvrti put posetio Ukrajinu, upozorio je da deca više ne smeju da budu zaboravljene žrtve sukoba.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    29. mart 2023 | 14:17

    Pa oduvek su Hrvati bili poslušne sluge Zapada, konjušari, posluga, zabava...tako je i danas.

  • Гаргамел

    29. mart 2023 | 14:26

    Веома професионално ... ко осим Хрвата има веће искуство у прикривању ратних злочина, геноцида и уништавања културних добара ! ?

  • Boža zemunac

    29. mart 2023 | 14:11

    Ne bi mu bio u koži.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA