Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija stavila članicu "Pusi Rajot" na poternicu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poternica za Nadeždom Tolonjikovom raspisana jer je osumnjičena za kriminal, ali bez navođenja detalja

  • 3
Pussy Riot Foto: Profimedia/Vadim Pacajev/ddp USA

Ruske vlasti stavile su članicu pank grupe "Pusi Rajot" na listu za poternicu za osumnjičenima za kriminal, jer Kremlj radi na gušenju političkog neslaganja.

Ruska novinska kuća "Medijazona" otkrila je u sredu unos za Nadeždu Tolokonjikovu u bazi podataka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova o traženim osobama. U unosu, koji je takođe pregledao "Asošijeted pres", navodi se da se Tolokonjikova suočava sa krivičnim prijavama, ali nije precizirano koje su to optužbe.

Tolokonjikova je postala nadaleko poznata po učešću u protestu "Pusi Rajot" 2012. u moskovskoj Katedrali Hrista Spasitelja. U zatvoru je provela skoro dve godine.

Ranije ovog meseca, glavni ruski advokat za ljudska prava, Pavel Čikov, rekao je da je pokrenut krivični postupak protiv Tolokonjikove zbog optužbi za vređanje osećanja vernika, što je u Rusiji postalo krivično delo nakon protesta "Pusi Rajot" 2012.

Tolokonjikova je napustila Rusiju. Ruska vlada ju je 2021. označila kao "stranog agenta", što je etiketa koja donosi dodatnu kontrolu vlade i nosi pežorativne konotacije koje mogu diskreditovati one koji su njom označeni.

Ruske vlasti su ovu oznaku primenile na nezavisne medije i opozicione aktiviste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA