≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kraljica supruga Kamila prekida tradiciju dugu 333 godine: Razlog su princ Vilijam i - slonovi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog ljubavi princa Vilijama prema slonovima i nosorozima Kamila će verovatno morati da odustane od tradicionalnog skiptra

  • 4
Kralj Čarls, kraljica Kamila Foto: Splash News / Splash / Profimedia

Kraljica supruga Kamila mogla bi da se kloni svog tradicionalnog skiptra od slonovače na krunisanju kralja Čarlsa u pokušaju da umiri princa Vilijama koji "voli slonove", javlja "Dejli mejl".

To bi bio najnoviji odmak od tradicije, jer je ceremonija 6. maja već skraćena za najmanje sat vremena da bi bila modernizovana, dok kraljica supruga neće nositi kontroverzni dijamant Koh-i-Noor nakon što je Indija upozorila da će vratiti "bolne sećanja na britanski kolonijalizam".

Kamila će nositi krunu kraljice Marije - koja je vešto prerađena za nju - umesto da kraljica supruga dobije novu krunu kao što je to tradicionalno.

Ali na krunisanju kralja Čarlsa moći će da se vidi još jedna inovacija.

Privatni detektiv tvrdi da će skiptar od slonovače koji koristi svaka kraljica supruga od 1685. biti uočljiv po tome što ga - neće biti.

Što je još više zapanjujuće, veto na njegovu upotrebu navodno dolazi od "slonoljubivog princa Vilijama", tvrdi engleski list.

Novi princ od Velsa je uporan i glasan kritičar savremene trgovine slonovačom — posebno ubijanja ugroženih vrsta od strane krivolovaca i onih koji od toga profitiraju.

Prošlog avgusta Vilijam je govorio o svom zadovoljstvu petogodišnjom zatvorskom kaznom Moazu Kromahu, Ugandijcu koji je u SAD osuđen je zbog zavere da od kostiju slonova i rogova nosoroga zaradi milione dolara.

Ali čak i oni koji podržavaju ovu dostojnu kampanju mogu se zapitati zašto bi ona trebalo da onemogući upotrebu skiptra napravljenog pre više od 330 godina — kraljevskog artefakta koji je, daleko od opasnosti da bude prodat radi zarade, bezbedno smešten Kući dragulja u londonskom Taueru, pita "Dejli mejl".

Dizajniran od strane kraljevskog zlatara Ser Roberta Vajnera za Mariju od Modene, suprugu Džejmsa Drugog, skiptar je napravljen od tri dela slonovače. Dugačak malo više od 90 centimetara, a na vrhu je golub koji predstavlja Svetog Duha.

Portparol Bakingemske palate demantovao je navode o skiptru, ali i odbio da bude konkretniji.

Što se tiče Koh-i-Noora, jednog od najvećih brušenih dijamanata na svetu, Bakingemska palata se odlučila protiv njegove upotrebe na krunisanju u pokušaju da izbegne diplomatski spor sa Indijom.

Indija tvrdi da je zakoniti vlasnik dijamanta od 105 karata, koji je korišćen za krunisanje Kraljice Majke.

Iako je kultni komad od srebra, zlata, dijamanata i bisera napravljen za Džordža Četvrtog 1820. godine, od tada su ga nosile samo ženske članice britanske kraljevske porodice.

Video: Kralj Čarls III primio Zelenskog u Bakingemskoj palati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vozac Tomos Masine

    3. april 2023 | 18:01

    Nece biti ni telece corbe posto kejt voli bikove

  • Keti

    5. april 2023 | 06:34

    Eto..zadnje vreme, kad i obicna svalerka moze da postane kraljica

  • Leona

    5. april 2023 | 01:03

    Eto sad i Kohinor smeta Indijcima. Da im nije bilo Engleza bili bi jos gori nego sto su sad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA