Vreme čitanja: oko 4 min.

Imala aferu sa tinejdžerom, pa ga unajmila da ubije njenog muža: U zatvoru je 30 godina, male šanse za slobodu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pamela je oduvek tvrdila da je nevina i više puta je tražila smanjenje kazne, ali je i njen poslednji zahtev odbijen

  • 0
Pamela Smart Nju Hempšir ubistvo Foto: Tanjug/AP

Tri decenije nakon što je angažovala tinejdžera da ubije njenog supruga, Pameli Smart je još jednom uskraćena šansa za smanjenje kazne.

Pamela, koja sada ima 55 godina, bila je medijski koordinator u srednjoj školi u Hamptonu, Nju Hempširu, kada je započela aferu sa 15-godišnjim učenikom po imenu Vilijam Flin.

Smart je tada imala 22 godine i udala se za Gregorija Smarta 1989.

Pamela je 1. maja 1990. godine došla kući i zatekla svog muža kako leži mrtav u njihovom stanu. Optužena je da je planirala zaveru sa Flinom da orkestrira njegovo ubistvo. Pamela je negirala te tvrdnje, kao i da je znala za zaveru, ali je u martu 1991. osuđena za zaveru da se počini ubistvo. Izrečena joj je doživotna robija bez mogućnosti uslovne slobode.

Flin i trojica drugih tinejdžera sarađivala su sa tužilaštvom i svi su dobili kraće kazne. Od tada su pušteni.

Suđenje Pameli 1991. godine, jedan od prvih slučajeva o seksualnoj aferi između člana školskog osoblja i učenika, privuklo je pažnju cele nacije.

Postupak je trajao 14 dana i emitovan na TV-u, a prema pisanju The Washington Post-a, suđenje je imalo presedan u odnosu na dnevne sapunice.

Kada je Smart osuđena, "u sudnici se čulo dahtanje i jecanje dok je presuda čitana, ali ne i od optužene, koja je postala fokus užasne fascinacije koja je ovog meseca zahvatila većinu Nove Engleske", pisao je The Washington Post u to vreme.

"Smart je sedela mirno i nepokolebljivo, kao što je bila tokom suđenja", pisao je tada medij.

Pamela Smart Nju Hempšir ubistvo Foto: Tanjug/AP

Prema pisanju Orlando Sentinel-a, Pamelina majka Linda Vojas je nakon izricanja presude njenoj ćerki, upitala neke od posmatrača u sudnici "šta će da rade sledeće nedelje kako bi se zabavili?"

Njena majka je tada sugerisala da je lokalni pritisak da se Pamela osudi možda odigrao ulogu u presudi.

"Morate da budete ovde da biste razumeli. Opšti konsenzus je bio: Ona je kriva. Sada, recite da sedim u toj poroti. Šta se dešava ako glasam za oslobađanje? Nemojte mi reći da nisam pod pritiskom mlekara, tipa iz susedstva, 90 posto ljudi koji su je već u mislima osudili samo čitajući o ovome i pričajući o tome", rekla je njena majka.

Flin, koji je pucao i ubio Gregorija Smarta, pušten je 2015. godine nakon što mu je odobrena uslovna sloboda, preneo je AP tada.

On je odslužio skoro 25 godina iza rešetaka nakon što je priznao krivicu za ubistvo drugog stepena.

Prema pisanju WMUR, lokalne TV stanice u Nju Hempširu, Flin je na suđenju svedočio da je Pamela pretila da će ga ostaviti ako ne ubije njenog supruga.

Pamela je 2010. godine u intervjuu to negirala.

"Nikada nisam želela da ubije Grega. Nikada mu to nisam tražila. Nikada nisam insinuirala da želim da ubije mog muža", rekla je ona.

Pre puštanja na slobodu, Flin je dobio uslovni otpust nakon prvog zahteva.

"Uvek ću se osećati užasno zbog onoga što se dogodilo pre 25 godina. Uslovna sloboda to neće promeniti", rekao je on odboru za uslovnu slobodu.

Prošle godine Smart, koja je iscrpela sve svoje mogućnosti za žalbu, zatražila je od državnog veća raspravu o smanjenju kazne. Međutim, petočlano Izvršno veće, koje odobrava državne ugovore i imenuje sudove i državne agencije, odbilo je njen zahtev za manje od tri minuta, preneo je tada AP.

Članica veća Dženet Stivens rekla je tada da je "apsolutno uverena da nema dokaza ili argumenata" za odobravanje njene peticije, navodi AP.

Pamela Smart Nju Hempšir ubistvo Foto: Tanjug/AP

Tokom tog pokušaja 2022. godine, Smart se prvi put izvinila porodici svog supruga.

"Nemam izgorov za svoje postupke i ponašanje. Ja sam kriva. Žao mi je što mi je trebalo toliko vremena da se izvinim porodici Smart, svojoj porodici i svima ostalima. Ali mislim da nisam bila na mestu gde sam bila voljna da se suočim sa tim. Bila sam mlada i sebična i nisam razmišljala o posledicama onoga što sam radila", rekla je u snimljenoj izjavi.

Odbijanje njenog zahteva od strane Izvršnog veća 2022. godine dovelo je do njene poslednje žalbe državnom Vrhovnom sudu. Taj sud je u sredu odbacio peticiju zbog nenadležnosti, rekavši da bi naređenje savetu da ponovo razmotri ono što smatra "političkim" pitanjem predstavljalo kršenje podela vlasti, navodi AP.

"Ova odluka Vrhovnog suda Nju Hempšira je nastavak razočarenja koje uništava naše nade da će Pamela Smart konačno dobiti razuman zakonski postupak u državi Nju Hempšir", rekla je portparolka Pamele Smart, Elenor Pem za AP u mejlu.

Njen dugogodišnji advokat, Mark Sisti, tvrdio je da savet jednostavno nije stavio slučaj Pamele Smart kao prioritet i umesto toga je odbacio njenu šansu za slobodu.

Prema AP, Sisti je rekao da izabrani savet nije proveo vreme proučavajući njenu obimnu peticiju - koja je uključivala mnogo pisama podrške od zatvorenika, nadzornika i drugih - niti je čak raspravljao o tome pre nego što je odbio njen zahtev.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA