≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Drama na okeanu: Pirati oteli tanker, nepoznata sudbina 16 članova posade

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema protokolu za hitne situacije posada je trebalo da ode u bezbednu prostoriju, ali se još ništa ne zna

  • 0
Teretni brod Foto: Shutterstock

Pirati su se tokom vikenda ukrcali na naftni tanker u danskom vlasništvu pod zastavom Liberije u Gvinejskom zalivu, rekao je vlasnik broda u utorak, dodajući da je izgubljen kontakt sa 16 članova posade.

Tanker "Monjasa Reformer " od 135 metara "doživeo je vanrednu situaciju" u subotu, na oko 260 kilometara zapadno od Port Poin-Noar u Republici Kongo, rekao je vlasnik broda.

Vlasnik je dodao da je posada potražila utočište u bezbednoj prostoriji tankera kada su se pirati ukrcali, "u skladu sa protokolom za hitne slučajeve na brodu protiv piraterije".

"Kanali za komunikaciju na brodu trenutno ne rade i radimo sa lokalnim vlastima na uspostavljanju komunikacije kako bismo razumeli situaciju na brodu i pružili svu podršku potrebnu posadi da prevaziđe ove užasne događaje", rekao je vlasnik.

Brod je "stajao u praznom hodu" kada se incident dogodio.

Vlasnik je odbio da da informacije o nacionalnosti članova posade.

Prema rečima zvaničnika u luci Poin-Noar, brod je stigao u vode Konga 18. i otišao 22. marta, a bio je u međunarodnim vodama kada je napadnut.

"Tri čoveka su preuzela kontrolu nad brodom i od tada do posade više nije moguće doći", rekao je zvaničnik.

Noel Čung iz centra za izveštavanje o pirateriji Međunarodnog pomorskog biroa rekao je za AFP da je "objavljeno emitovanje nestalog plovila kako bi brodovi u prolazu mogli da prijave ako naiđu na njega".

Pirati su dugo bili rizik u Gvinejskom zalivu - glavnom brodskom putu koji se proteže od Senegala do Angole, pri čemu su nigerijske bande izvele većinu napada.

Ali od 2021. godine, špediteri kažu da pirati vrše racije sve dalje u međunarodnim vodama.

Njihovo nasilje i sofisticirana taktika izazvali su molbe za snažnije prisustvo stranih mornarica, poput misije suzbijanja napada somalijskih pirata pre jedne decenije.

Mnoge napade poslednjih godina izvele su nigerijske kriminalne bande koje u brzim čamcima napadaju iz skrovišta u regionu Delte.

Neke bande su zarobile veće ribarske brodove koje koriste kao "matični brod" za prepade dalje do obale.

Zatišje u napadima

U regionu, u kom ima dosta saobraćaja naftnih tankera, takođe je nedavno došlo do zatišja u aktivnostima.

Prema izveštaju Centra za pomorsku informacionu saradnju i svest (MICA), tri broda su napadnuta u toj oblasti 2022. u poređenju sa 26 u 2019.

Nagli pad napada u Gvinejskom zalivu doprineo je da se 2022. zabeleži najmanji broj incidenata piraterije i oružanih pljački u svetu sa 132 slučaja, navodi se u godišnjem izveštaju Međunarodnog pomorskog biroa.

U regionu su do sada zabeležena još dva napada 2023. godine.

Patrole danske mornarice

Danska, dom brodskog giganta Maerska, poslala je pomorsku fregatu 2021. da patrolira vodama, nakon što je ta zemlja insistirala na snažnijem međunarodnom pomorskom prisustvu.

Danska fregata "Esbern Snare" klase "Absalon" — opremljena helikopterom i sa oko 175 marinaca — poslata je da patrolira vodama između novembra 2021. i marta 2022. godine, u periodu kada je rizik od napada bio veći.

Potrebna i podrška EU

Dansko udruženje brodarstva saopštilo je da najnoviji incident pokazuje da su "problemi sa piraterijama na zapadnoj obali Afrike daleko od rešenja".

"Sa ratom u Ukrajini, u potpunosti razumemo... Danski pomorski vojni kapaciteti su potrebni negde drugde", saopštila je grupa.

Ali sugeriše se da "mornarska plovila iz nekoliko zemalja u toj oblasti... posebno zemlje EU treba da koordiniraju svoje prisustvo", kako bi se obezbedila najbolja zaštita.

Mirno more najopasnije

Zaliv ima periode mirnijeg mora kada je piratima lakše da jure iz skrivenih baza na nigerijskoj obali da upadnu na komercijalne brodove na moru i otmu posadu.

U novembru 2021. godine, mornari iz fregate bili su uključeni u vatrenu okršaju koja je rezultirala smrću petorice osumnjičenih pirata.

Osumnjičeni nigerijski gusar prebačen je u Dansku zbog medicinske nege.

Nakon što mu je trebalo amputirati nogu, čoveku, koji je takođe podneo zahtev za azil u Danskoj, suđeno je i osuđeno za ugrožavanje života danskih mornara.

Video: Nema šale sa ruskim specijalcima: Izveli dramatičan prepad na brod koji su oteli pirati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA