≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turski parlament odobrio ulazak Finske u NATO

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je početkom marta rekao da je Finska dobila blagoslov od Turske nakon što su preduzeli konkretne korake u vezi sa razbijanjem grupa koje Ankara smatra terorističkim

  • 6
Finska Turska zastava NATO Foto: Pixabay, Wikimedia

Turski parlament u Ankari odobrio je danas nacrt zakona kojim se Finskoj dozvoljava ulazak u NATO.

Turski parlament je poslednji među 30 članica alijanse koji je ratifikovao članstvo Finske, nakon što je mađarski parlament usvojio sličan zakon ranije ove nedelje.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je početkom marta rekao da je Finska dobila blagoslov od Turske nakon što su preduzeli konkretne korake u vezi sa razbijanjem grupa koje Ankara smatra terorističkim.

Podsetimo, u maju 2022. godine Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO, međutim, njihovu kandidaturu za ulazak je odmah odbila Ankara koja je zahtevala da nordijske zemlje proglase kurdske organizacije terorističkim, izruče Turskoj osobe koje su optužene za terorističke aktivnosti ili pomaganje i podržavanje pokušaja državnog udara 2016, zajedno sa ukidanjem zabrana na isporuku oružja Turskoj.

Ankara je kasnije preispitala svoj stav prema Helsinkiju, ističući da je generalno poštovao uslove sporazuma iz memoranduma o borbi protiv terorizma potpisanog sa Finskom i Švedskom. Turska i dalje ima ozbiljne pritužbe prema Švedskoj i navodi da Stokholm još nije spreman za pridruživanje NATO.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA