Vreme čitanja: oko 1 min.

Orban: Treći svetski rat je realna opasnost

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Dok, s jedne strane, može da zvuči kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svetskog rata, to je zaista realna opasnost", istakao je Orban

  • 5
Viktor Orban Viktor Orban / Foto: Tanjug/AP

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je rat u Ukrajini "zabrinjavajući i opasan" i da nije preterivanje reći da postoji realna opasnost od svetskog rata.

Orban je dodao da se "sve više i više odluka donosi o korišćenju novijih i jačih oružja", i da "Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu", prenosi MTI.

"Dok, s jedne strane, može da zvuči kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svetskog rata, to je zaista realna opasnost", istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve više krvav i brutalan, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao.

"U isto vreme, narod Evrope je počeo da više priča o prekidu vatre, mirovnim pregovorima, ali broj žrtava raste", dodao je on.

Orban je napomenuo da se predlog Budimpešte za rešavanje krize u Ukrajini odnosi na prekid vatre.

"Mađarski parlament usvojiće rezoluciju koja odražava našu poziciju, zahtevamo mir i prekid vatre", rekao je Orban. On je dodao da se u mađarskom predlogu nije reč o tome kakav tip mirovnog sporazuma treba bude potpisan, već da je reč isključivo o prekidu vatre.

"Obustava ratnih dejstava se mora postići. Ljudski životi ne smeju više biti izgubljeni. Jednom kada dođe do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore", poručio je Orban.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    31. mart 2023 | 09:29

    AMERI I NATO ZELE VLADAVINU SVETOM I ZATO JE 3 SVETSKI NUKLEARNI RAT NEIZBEZAN !!!!

  • Nikolas

    31. mart 2023 | 09:38

    SVET JE VEC U 3 SVETSKOM RATU ALI NIJE JOS POCELA UPOTREBA NUKLEARNOG ORUZJA !!!

  • Boža zemunac

    31. mart 2023 | 11:43

    AMERI, EU I NATO U BLATO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA