Vreme čitanja: oko 1 min.

Tužilaštvo je tražilo da se Tramp uhapsi u petak: Tim bivšeg predsednika rekao "ne"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne očekuje se da će se Tramp opirati hapšenju

  • 1
Donald Tramp izbori

Foto: Tanjug/AP

Okružno tužilaštvo Menhetna zatražilo je da se Donald Tramp preda u petak nakon što je velika porota izglasala optužnicu protiv bivšeg predsednika.

Međutim, Trampovi advokati odbili su zahtev rekavši da je Tajnoj službi, koja obezbeđuje bezbednosne detalje za bivšeg predsednika, potrebno više vremena da se pripremi.

Razmena, koju je Politicu preneo izvor iz organa za sprovođenje zakona, a potvrdio Džo Takopina, advokat bivšeg predsednika, naglašava izuzetno delikatnu prirodu optužnice bez presedana.

Sve do četvrtka, nijedan bivši predsednik u istoriji nije krivično gonjen. I same optužbe i njihova primena postavili su zemlju na nepoznat pravni i politički teren.

Očekuje se da će se Tramp predati tužilaštvu sledeće nedelje, ali Takopina je rekao da nije određen precizan datum.

Na kraju će Tajna služba morati da uskladi uslove predaje sa sudskim zvaničnicima i njujorškom policijom.

Iako se ne veruje da će se Tramp opirati hapšenju, guverner Floride Ron DeSantis, najverovatnije protivnik Trampu za republičku nominaciju 2024. godine, napisao je na Tviteru u četvrtak da njegova država "neće pomoći u zahtevu za ekstradiciju s obzirom na sumnjive okolnosti o kojima je reč" sa Alvinom Bregom, tužiocem na Menhetnu.

Tvit DeSantisa došao je nekoliko sati nakon što je velika porota na Menhetnu izglasala optužnicu protiv Trampa u slučaju u vezi sa njegovom tajnom isplatom novca glumici za odrasle Stormi Danijels.

Danijels tvrdi da su njih dvoje imali aferu koju je Tramp nastojao da zadrži tajnom tokom kampanje 2016, pa je navodno preko svog ličnog advokata platio Danijels 130.000 dolara u zamenu za ćutanje.

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA