≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tramp je prvi bivši predsednik SAD kom će se suditi, navodno se dogovara njegova predaja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega potvrdila je optužnicu

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Velika porota u Njujorku koja istražuje okolnosti u vezi sa isplatom novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels 2016. glasala je za podizanje optužnice protiv Donalda Trampa, čime je postao prvi bivši predsednik u istoriji SAD koji se suočio sa krivičnim prijavama.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega potvrdila je optužnicu u saopštenju u četvrtak i saopštila da je kontaktirala Trampovog advokata da organizuje njegovu predaju. Konkretna optužba ili optužbe još nisu objavljeni, a optužnica je i dalje pod pečatom. Bregova kancelarija je saopštila da će biti obezbeđeno više uputstava „kada bude izabran datum suđenja“.

U petak u 12.30 jedan od Trampovih advokata Džozef Takopina rekao je za "CBS News" da Trampov pravni tim očekuje da se preda vlastima "verovatno u utorak", nakon razgovora sa kancelarijom tužioca Menhetna.

Dva izvora upoznata s ovim pitanjem izjavila su za "CBS News" da je plan da bivši predsednik odleti u Njujork u ponedeljak i da sutradan bude optužen pred sudijom Huanom Merčanom. Očekuje se da će postupak biti kratak. Tada bi mu bila pročitana optužba ili optužbe iz optužnice. Izvori su naveli da je planiranje fluidno i da bi datum mogao da se promeni.

U izjavi odgovarajući na vest o njegovoj optužnici, bivši predsednik je to nazvao "političkim progonom i mešanjem u izbore na najvišem nivou u istoriji" i optužio demokrate da "oružaju naš pravosudni sistem kako bi kaznili političkog protivnika, koji je slučajno predsednik Sjedinjenih Država".

"Demokrate su lagale, varale i krale u svojoj opsesiji pokušajima da 'uhvate Trampa', ali sada su uradile nezamislivo — optužile potpuno nevinu osobu za čin očiglednog mešanja u izbore", rekao je Tramp.

Dvojica Trampovih advokata, Takopina i Suzan Nečeles, objavili su saopštenje u kojem su rekli da bivši predsednik "nije počinio nikakav zločin" i obećali da će se "energično boriti protiv ovog političkog progona na sudu".

Slučaj potiče od uplate Stormi Danijels samo nekoliko dana pre nego što je Tramp izabran za predsednika 2016. Njegov bivši advokat Majkl Koen dogovorio je bankovni transfer od 130.000 dolara Danijelsovoj u zamenu za njeno ćutanje o navodnoj aferi. Verovalo se da tužioci istražuju potencijalno falsifikovanje poslovnih zapisa u vezi sa nadoknadama datim Koenu. Tramp je negirao da je imao seksualni odnos sa Danijelsovom i da je počinio krivično delo u ovom slučaju.

Koen se više puta sastajao sa tužiocima i svedočio pred velikom porotom u ovom slučaju pet sati tokom dva dana u martu. Odležao je kaznu u saveznom zatvoru nakon što se 2018. izjasnio o krivici za utaju poreza i kršenje finansiranja kampanje u vezi sa isplatom Danielsovoj.

Nakon što su u četvrtak uveče objavljene vesti o optužnici, njujorška policija bila je u punoj pripravnosti pred zgradom krivičnog suda na Menhetnu, gde se okupilo nekoliko demonstranata. Svim službenicima njujorške policije naređeno je da budu u punoj uniformi i spremni za raspoređivanje u petak, saznaje "CBS News".

Optužnica dolazi u trenutku kada se Tramp suočava sa pravnim problemima i u drugim potencijalnim krivičnim slučajevima. U okrugu Fulton u Džordžiji, okružni tužilac Fani Vilis razmatra optužbe u istrazi o navodnim naporima Trampa i više desetina njegovih saveznika da potkopaju rezultate na izborima 2020, koje je izgubio od aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena. Velika porota za posebne namene sprovela je šestomesečnu istragu prošle godine i dostavila izveštaj sa svojim nalazima Vilisu u januaru. Većina tog izveštaja je zapečaćena dok se ne odluči o optužnici.

U Vašingtonu specijalni advokat Džek Smit nadgleda dve istrage Ministarstva pravde o navodnim naporima da se ometa zakoniti prenos vlasti nakon predsedničkih izbora 2020. i Trampovog rukovanja osetljivim vladinim dokumentima pronađenim u njegovoj kući u Mar-a-Lagu i mogućim ometanjem pokušaja njihovog vraćanja.

Bela kuća je odbila da komentariše vesti o optužnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA