• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovako danas živi i izgleda beba rođena ispod ruševina u Siriji: Ceo svet se molio za nju

Vreme čitanja: oko 4 min.

Afra je u međuvremenu napunila 40 dana i sada živi sa svojom novom porodicom

  • 0
Beba zemljotres Sirija

Foto: Rami al SAYED/AFP/Profimedia, Tanjug/AP

Snažan zemljotres koji je 6. februuara pogodio Tursku i Siriju izazvao je brojna razaranja kao i veliki broj žrtava. Ipak, u smrtonosnom zemljotresu, život je našao svoj put. Dok su se zgrade rušile kao kule od karata, na svet je došla jedna devojčica, prkoseći katastrofi i paklu koji se odvijao oko nje.

Njena cela porodica je poginula kada im se nakon zemljotresa srušila kuća. Nju su rođaci i komšije pronašli dok je ispod ruševina pupčanom vrpcom bila vezana za svoju majku.

Kada je izvučena iz ruševina ona je odmah prebačena u bolnicu, gde su joj lekari dali ime Aja, što u prevodu sa arapskog znači "čudo" i "dar od Boga". Nakon što se oporavila u bolnici, nju je usvojila tetka, koja je odlučila da joj promeni ime i nazove je Afra po njenoj majci.

Afra je u međuvremenu napunila 40 dana i sada živi sa svojom novom porodicom. Njena 31-godišnja tetka po ocu Hala, teča i njihova deca sada zajedno brinu o maloj Afri i trenutno žive u šatoru u jednom sirijskom kampu, budući da je i njihova kuća uništena tokom zemljotresa.

Porodicu su u šatoru posetili novinari Al Džazire na dan kada je mala Afra napunila 40 dana.

Noć koja je sve promenila

Halin muž Halil prisetio se da je kobnog dana bio budan kada je zemljotres pogodio deo zemlje u kom oni žive. Njima je tog dana u poseti bio njegov 26- godišnji zet, kome je on nakon večere predložio da ostane i prespava kod njih.

Kada je osetio prvi zemljotres kaže da je osetio glasan zvuk. Odmah mu je bilo jasno da se kuća njegovih rođaka srušila. Kada je istrčao napolje njegovi strahovi su se obistinili. Počeo je da kopa prvo rukama, a zatim i alatom koji mu je pozajmio prijatelj. U jednom trenutku neko je došao do njega i rekao mu da su pronašli telo žene i da pođe sa njima kako bi pokušao da je identifikuje.

Kada je prepoznao da se radi o ženi njegovog rođaka, a onda je ispod ruševina čuo zvukove. Prvo je pomislio da je njegova druga rođaka živa, a onda je shvatio da je u pitanju bebin plač.

Ubrzo su uspeli da pomere deo ruševina i dođu to bebe koja je pupčanom vrpcom bila vezana za majku, koja na žalost nije bila živa.

Halil je držao bebu u rukama, dok je druga osoba otrčala po nož i presekla pupčanu vrpcu.

"Tada sam već znao da niko drugi od njene porodice nije živ i odmah sam uzeo bebu i s njom otišao u vojnu bolnicu kako bih pokušao makar nju da spasem. Moja žena je tada bila u poodmakloj trudnoći, porodila se dva dana kasnije. Zbog trudnoće nije mogla da pođe sa mnom, pa je umesto nje krenula naša komšinica", priseća se on.

On kaže da su im u bolnici rekli da beba izgleda dobro i da je potrebno da pronađu ženu koja bi mogla da je doji.

"Otišli smo u grad Afrin gde je u bolnici imala lekara koji je sve vreme brinuo o njoj. Tamo su vodili računa o njoj dok nije izašla iz bolnice", kazao je bebin teča Halil.

Tetka Hala ispričala je u kakvom je stanju bila Afra po dolasku u bolnicu.

"Imala je tri polomljena rebra i prašinu u plućima jer je rođena ispod ruševina. Vodimo je na redovne kontrole u bolnicu, ali se generalno dobro oseća. Ja dojim obe devojčice. Nikada ne bih odustala od Afre. Ona je moja bratanica, ona je moja krv. Mnogi su hteli da je usvoje, ali mi to nismo dopustili. Brinućemo o njoj kao da je naše dete", kazala je Hala.

Halil je saglasan sa ženom i kaže da je nikada neće odvajati od svoje dece.

"mnogo sam voleo naše rođake. Brinućemo o njihovoj ćerki kao da je naša. Razgovarao sam sa njenom drugom babom i dedom i oni su nam dali blagoslov da je usvojimo", kazao je afrin teča.

U šatoru u kom sdaa žive svi vode računa o devojčici, a nedavno je ponovo bila u bolnici jer je imala probleme sa disanjem.

"Bila sam srećna kada su moji roditelji doveli afru kući. Ona je moja rođaka", rekla je Halina i Halilova osmogodišnja ćerka Doa.

Kaže da joj nedostaju i drugi rođaci, Afrina starija braća i sestre koji su poginuli ispod ruševina.

"Kada bih mogla da biram koja mi je beba omiljena izabrala bih Afru, ona mi je uspomena na ujaka", rekla je Doa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok