Vreme čitanja: oko 2 min.

Tesna trka na izborima u Finskoj, premijerka se bori za 2. mandat: Postala prepoznatljiva u eri pandemije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na današnjim opštim izborima u Finskoj očekuje se izjednačena trka tri vodeće stranke

  • 0
Finska izbori

Foto: Tanjug/AP

Na današnjim opštim izborima u Finskoj očekuje se izjednačena trka tri vodeće stranke, a socijaldemokrate premijerke Sane Marin bore se da obezbede drugi mandat na čelu vlade.

Preko 2.400 kandidata iz 22 stranke bori se za 200 mesta u parlamentu ove nordijske zemlje, u kojoj je oko 40 odsto birača sa pravom glasa već glasalo unapred, navodi se u izveštaju AP.

Premijerka Sana Marin, koja je sa 37 godina jedan od najmlađih lidera u Evropi, dobila je pohvale za rad svog kabineta tokom pandemije kovida 19.

Premijerka je dobila pohvale, zajedno sa predsednikom Saulijem Ninisteom i za uspešno sproveden proces pridruživanja Finske u NATO, a njena podrška Ukrajini u poslednjih godinu dana povećala je njenu međunarodnu prepoznatljivost.

"Naravno da se nadamo da će socijaldemokrate pobediti na ovim izborima. To je tako važno jer želimo da ostanemo otvoreno društvo. Takođe želimo da radimo zajedno na međunarodnom planu. Želimo da izgradimo bolju, zelenu, održivu budućnost u kojoj svi ljudi imaju iste mogućnosti", rekla je premijerka je Marin u intervjuu za Asošijeted pres (AP), prenosi Tanjug.

Marin je i dalje popularna u Finskoj, ali stavove njene stranke o nacionalnoj ekonomiji, koji su se izdvojili kao glavna tema kampanje, osporavaju dva glavna politička rivala - Nacionalna koaliciona partija desnog centra koju predvodi Peteri Orpo i desničarska populistička partija Finci, koju predvodi Rika Pura.

Sana Marin, Zagreb

Sana Marin / Tanjug/AP

"Najvažnija stvar u sledećoj vladi je da se popravi naša ekonomija, da se pogura privredni rast i izbalansira javna potrošnja. Drugo veoma važno pitanje je izgradnja odnosa. Finske u NATO", rekao je Orpo za AP tokom predizbornog događaja.

Rezultati nedavno sprovedenih anketa su pokazali da bi svaka od tri stranke mogla uzeti oko 20 odsto glasova.

Ako se to dogodi, nijedna stranka ne bi bila u poziciji da sama formira vladu, ali bez obzira koja stranka bude osvojila najviše glasova, očekuje se da će u narednih nekoliko dana započeti razgovori o formiranju vladajuće koalicije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA