Vreme čitanja: oko 7 min.

Putinu opozicija bukvalno želi da dođe glave, ovo su najopasnije organizacije koje se bore protiv njega

Vreme čitanja: oko 7 min.

Dok se jedne protiv Putina bore pisanom rečju, druge su odlučile da uzmu oružje u ruke

  • 5
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin, sudeći prema izborima rezultatima, gotovo i da nema opozicjiu u svojoj zemlji. Ipak, postoje brojne grupe koje se, svaka na svoj način, bore protiv tamošnjeg režima.

"Dejli mejl" je istražio koje su ključne grupe i ličnosti koje se u Rusiji bore protiv Putina, kao i kako to rade. Kako britanki list navodi, Putinovi politički rivali se zatvaraju, umiru pod misterioznim okolnostima, pa čak i bivaju ubijeni, dok se ulične demonstracije guše jakim policijskim snagama i neretko brutalnom silom. Ali, čak i pod tim okolnostima, u Rusiji postoje grupe koje se i dalje bore protiv Putina.

Kako navodi "Dejli mejl", neke grupe koriste gerilsku taktiku za pokretanje napada na ruske vojne lokacije ili ubistvo pro-Putinovih ličnosti, dok druge koriste moć društvenih medija i tajnih emitovanja da ponude kontra-narativ homogenosti ruskih državnih medijskih kanala.

Ovo su, pod "Dejli mejlu", neke od najuticajnijih pojedinaca i grupa koji rizikuju progon ili čak smrt u borbi protiv aktuelnog ruskog režima.

Nacionalna republikanska armija (NRA)

Među najnasilnijim – i najmisterioznijim – pokretima protiv establišmenta u Rusiji je Nacionalna republikanska armija.

Malo se zna o veličini grupe, učesnicima ili operativnoj strukturi, a neki su čak i potpuno odbacili njeno postojanje.

NRA je postala istaknuta u nedeljama nakon ruske invazije na Ukrajinu, usred niza paljevina i sabotaže ruskih vojnih objekata i skladišta municije.

Kako je rat odmicao, veruje se da je NRA proširila svoj operativni obim na ubistva proputinovskih ličnosti i hakovanje IT sistema velikih ruskih korporacija.

Darja Darya Dugina Darja Dugina Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Članovi NRA preuzeli su odgovornost za smrt Darije Dugine - pro-putinovske novinarke i politikologa - koja je ubijena u eksploziji automobila bombe u avgustu 2022.

Ruska služba bezbednosti FSB je tvrdila da je Duginu, ćerku ekstremno desničarskog ruskog nacionalističkog filozofa Aleksandra Dugina, ubio ukrajinski diverzant, ali je NRA navodno to odbacila preko de facto portparola Ilje Ponomarjeva.

Zatim, u oktobru, NRA je tvrdila da je izvršila hakovanje velikih razmera ruskog IT giganta "Technoserva", rekavši "Kijevskom postu" da su njegovi članovi ukrali gomilu dokumenata za koje je jedan izvor rekao da predstavljaju "ozbiljnu povredu u velikim delovima ruske vlade".

U svom manifestu, NRA je navela da će se naoružavati protiv ruske vlade i pojedinaca koje smatra saučesnicima u održavanju korumpiranog režima.

Deo manifesta glasi: "Mi, ruski aktivisti, vojnici i političari, sada partizani i borci Nacionalne republikanske armije, stavljamo van zakona ratne huškače, pljačkaše i ugnjetavače naroda Rusije! Predsednika Putina proglašavamo uzurpatorom vlasti i ratnim zločincem koji je izmenio Ustav, pokrenuo bratoubilački rat između slovenskih naroda i poslao ruske vojnike u sigurnu i besmislenu smrt... Naš cilj je da zaustavimo uništavanje Rusije i njenih suseda, da zaustavimo aktivnosti šačice kremaljskih biznismena koji su usisali bogatstvo našeg naroda i danas čine zločine u zemlji i van nje. Činovnike Vlade Ruske Federacije i regionalne administracije proglašavamo saučesnicima uzurpatora – one koji ne odstupe od svojih ovlašćenja mi ćemo uništiti. Živela Slobodna Rusija... Pobeda će biti naša!'"

Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus

Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus su dobrovoljački bataljoni koji se uglavnom sastoje od ruskih državljana koji su se našli na strani Kijeva nakon Putinove invazije.

Mnogi od dobrovoljaca su rođeni Rusi koji su raspoređeni kao deo oružanih snaga njihove nacije, samo da bi shvatili da je njihova borba za "denacifikovanje Ukrajine" bila samo pretvaranje koje je orkestrirala propagandna mašina Kremlja.

Drugi su Rusi koji su pobegli u Ukrajinu i spremni su da ubijaju svoje sunarodnike u borbi, verujući da je to jedini način da se okonča Putinova vladavina.

Ovi dobrovoljački bataljoni se bore zajedno s ukrajinskim oružanim snagama i grupama teritorijalne odbrane, i podložni su mučenju i pogubljenjima po prekom postupku ako ih zarobe njihovi sunarodnici.

Jedan volonter je prošle godine rekao za "Dejli mejl": „"io sam šokiran razmerama korupcije i nepravde koje su organizovane na najvišem nivou u Rusiji. Počeo sam da sagledavam političku i ekonomsku situaciju i shvatio da se protiv ovog režima treba boriti... Ispiranje mozga traje decenijama. To je rak na svetskom telu. Uzmite bilo koji vojni sukob širom sveta – kao što je Sirija ili u afričkim zemljama – i uvek ćete naći ruku Kremlja."

Fondacija za borbu protiv korupcije

Možda najpoznatiji pokret otpora je Fondacija za borbu protiv korupcije (FBK), neprofitna grupa koju je osnovao predsednikov najglasniji kritičar Aleksej Navaljni.

Fondaciju je 2011. godine pokrenuo Navaljni, koji je u to vreme gradio političku karijeru, a 2013. vodio kampanju da postane gradonačelnik Moskve, izgubivši od Putinovog saveznika Sergeja Sobjanjina.

Poput mnogih Putinovih političkih neistomišljenika, on je bio podložan optužbama za proneveru za koje se široko veruje da su nameštene da bi ga sprečile da se suoči sa izazovom.

Navaljni je ipak pokrenuo predsedničku kampanju 2018. godine, ali su moskovski sudovi blokirali njegovu kandidaturu zbog ranijih osuda za proneveru – uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava presudio da disident nije dobio pravično suđenje.

Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Dve godine kasnije, Navaljni je otrovan nervnim agensom novičok dok je bio na letu - gotovo sigurno po Putinovom nalogu - i zamalo je umro.

Nakon višenedeljnog lečenja i rehabilitacije u Berlinu, disident se vratio u Rusiju i od tada je u zatvoru.

Usred mučnog tretmana Navaljnog od strane ruskih sudova i zatvorskih vlasti, njegova fondacija je proizvela bujicu antikremljskog sadržaja, uključujući istrage o korupciji ruske vlade i sistemu kronizma koji leži u osnovi vladavine Putina i njegovih oligarha milijardera.

Dokumentarni filmovi koje je producirao FBK konstantno prikupljaju milione pregleda na Jutjubu i drugim društvenim mrežama.

Nekoliko članova tima Navaljnog, uključujući glavnu istraživačku novinarku Mariju Pevčih i advokaticu Ljubov Sobol, nastavljaju da komuniciraju u ime Navaljnog i svakodnevno proizvode antikremljovski sadržaj.

Rospartizan i Februarsko jutro

Rospartizan i Februarsko jutro su medijske organizacije koje je osnovao bivši ruski poslanik Ilja Ponomarjov, a koje nastoje da promovišu aktivnost otpora Kremlju i daju alternativu ruskim državnim medijima.

Ponomarjov je svojevremeno bio potpredsednik ruske naftne kompanije "Jukos" i predstavljao je grad Novosibirsk u Sibiru u ruskom parlamentu.

Ali on je pao u nemilost Kremlja kada je bio jedini poslanik koji se protivio ruskoj aneksiji Krima 2014. i pobegao je iz zemlje nakon što mu je suđeno za proneveru – optužbe za koje se široko veruje da su politički motivisane.

Od tada je bio glasni protivnik Putina i pokrenuo je Rospartizan i Februarsko jutro nakon invazije na Ukrajinu.

Rospartizan je informativni kanal koji se hostuje preko aplikacije za razmenu poruka Telegram i funkcioniše kao agregator za aktivnosti otpora u Rusiji, dele i promovišu akte prkosa kao što su napadi na vojne centre za regrutaciju. Takođe deluje kao de-fakto servis vesti za NRA.

Februarsko jutro funkcioniše u tandemu sa Rospartizanom kao novinska veb stranica i televizijski kanal sa antiputinovskim i antiratnim stavom.

Ponomarjova spremnost da podstakne nasilje protiv ruskog režima navela je druga antiputinova tela, uključujući ruski antiratni komitet na čelu sa oligarhom u egzilu Mihailom Hodorkovskim, da osude njegove aktivnosti.

Ruski antiratni komitet

Ruski antiratni komitet je mreža istaknutih Rusa iz raznih sektora koji su se okupili nakon Putinove invazije na Ukrajinu kako bi pomogli u koordinaciji humanitarnih inicijativa.

Grupu je osnovao Mihail Hodorkovski - bivši naftni tajkun koji je pobegao iz Rusije u London 2013. nakon što se ogrešio o Putinu i bio u zatvoru skoro deceniju.

Među ostalim istaknutim članovima su šahovski velemajstor Gari Kasparov, bivši ruski premijer Mihail Kasjanov i ekonomista Sergej Gurijev, kao i nekoliko političara, naučnika, novinara i preduzetnika.

Komitet donira i podržava par velikih inicijativa za prikupljanje sredstava – jednu pod nazivom "Sunrise" koja organizuje pružanje humanitarne pomoći Ukrajini i drugu pod nazivom "The Ark" koja pruža finansijsku i logističku podršku ruskim državljanima koji su odlučili da pobegnu iz zemlje.

U saopštenju na sajtu komiteta stoji: "Nisu Rusi započeli ovaj rat, već ludi diktator. Ali naša je građanska dužnost da učinimo sve što možemo da to zaustavimo."

Za razliku od organizacija Ponomarjova, antiratni komitet se fokusira isključivo na podršku humanitarnim inicijativama i nenasilnim akcijama, iako njegov medijski centar proizvodi veoma kritične članke o Putinovom režimu i slavi akte otpora, poput protesta.

Hodorkovski je bio jedna od glavnih ličnosti koja je govorila protiv Ponomarjova kada je podelio detalje o paljevinama NRA.

On je takođe bio kritičan prema Ponomarjovoj podršci borcima otpora koji su tvrdili da su orkestrirali bombaški napad na Duginu, tvrdeći da je ona nevin civil uprkos tome što je podržavala Putina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    4. april 2023 | 21:47

    I u Rusiji ima izdajnika i stranih plaćenika kao kod nas. Žuti, ekolozi, desni ekstremisti, NVO...svi potpuno različiti po definiciji, ali dvi na istoj izdajničkoj strani i svi na platnom spisku Amerike, Soroša, Rokfelera itd.

  • Panonski kauboj.

    5. april 2023 | 13:11

    Za putina vazi stih. Kad sam bio mali, nindza su me zvali, mnogi samuraji, od mene su pali, bacali su svoje nindza surikene, ali nisu mogli, da ubiju mene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA