≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaplenjeno 17 tona kokaina vrednog više milijardi evra: Godinama sakupljali dokaze, pa u jednom danu završili

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa scene je uklonjen jedna od najaktivnijih brazilskih kriminalnih organizacija za trgovinu drogom koja je preplavila Evropu višetonskim pošiljkama kokaina

  • 1
Rio de Zaneiro, policija, droga, ubijeni Foto: Mauro Pimentel / AFP / Profimedia

Neverovatna zaplena u Brazilu!

Organi za provođenje zakona u Latinskoj Americi i Evropi uklonili su jednu od najaktivnijih brazilskih kriminalnih organizacija za trgovinu drogom koja je preplavila Evropu višetonskim pošiljkama kokaina.

U Brazilu su 30. marta izvedene istovremene akcije uz podršku Evropola na razbijanju kriminalne grupe koja je iz Paragvaja stigla do Evrope. Uhapšeno je ukupno 15 osoba, a oduzeta je imovina vredna više od 80 miliona evra.

Tokom istrage zaplenjeno je više od 17 tona kokaina koji se dovodi u vezu s ovom kriminalnom organizacijom, čija je ulična vrednost procenjena na nekoliko milijardi evra.

Poznata kao operacija "Hinterland", ova dvogodišnja istraga kulminirala je nizom akcija koje su istovremeno sprovedene 30. marta, kako bi se srušila celokupna kriminalna infrastruktura povezana s ovom grupom.

Protiv kriminalne organizacije odgovorne za višestruke pošiljke kokaina, njenih dobavljača, kao i strukture za pranje novca, sprovedene su mere izvršenja.

Ovaj akcioni dan koordinisan je iz dva komandna centra u Porte Alegreu i Rio Grandeu (Brazil). Osim toga, u Španiji se preduzimaju koraci na lociranju i zapleni imovine koja pripada članovima kriminalne organizacije.

Istraga je pokrenuta u Brazilu nakon što je brazilska federalna policija primila obaveštajne podatke nemačke carine o zapleni 316 kilograma kokaina u Hamburgu (Nemačka) u decembru 2020. godine. Prve informacije su sugerisale da je brazilska kompanija korišćena za transport kokaina iz Brazila u Evropu.

Na osnovu analize koju su sproveli Evropol i francuske vlasti (OFAST), brazilska federalna policija uspela je da u potpunosti mapira kriminalnu mrežu koja je do tada uglavnom delovala ispod radara.

Istražitelji su uspeli da otkriju kako je ova brazilska organizacija za krijumčarenje droge uvozila kokain iz Paragvaja koji je bio skriven u kamionima, pre nego što ga je izvozila u Evropu.

Brazilska federalna policija izvršila je prvo hapšenje u oktobru 2022. Prioritetna meta uhapšena je u Paragvaju zbog njegove navodne umešanosti u vođenje logistike između Paragvaja i Brazila i direktnih pregovora s dobavljačima u Paragvaju i Boliviji.

Poslednja runda hapšenja 30. marta bila je kulminacija višemesečnog nadzora, prikupljanja obaveštajnih podataka i koordinacije između različitih organa za provođenje zakona uključenih u pripremu akcije.

Evropolov Evropski centar za teški organizovani kriminal podržava ovaj slučaj od samog početka, okupljajući uključene zemlje, kako bi otkrili stvarnu veličinu kriminalne aktivnosti, uspostavili zajedničku strategiju i organizovali razmenu dokaza potrebnih za pripremu za završnu fazu istrage.

Osim toga, Evropol pruža kontinuiranu podršku razvoju obaveštajnih podataka i analize kao podršku istražiteljima na terenu.

U istrazi su učestvovali sledeći organi:

Brazil: Federalna policija (Polícia Federal)

Francuska: Nacionalna policija (Police Nationale – OFAST)

Nemačka: Carina (Zoll)

Španija: Civilna garda (Guardia Civil)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA